Meggondolta magát a Fidesz az óraátállítás ügyében

A kormánypártok ma már nem támogatják a Jobbik ötletét, hogy télen-nyáron ugyanabban az időben legyünk.

MN
2017. 04. 11. 11:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár tavaly még nem tartották ördögtől valónak, kedden a fideszes képviselők már nem támogatták, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottsága napirendre vegye az óraátállítás, vagyis a téli-nyári időszámítás eltörléséről szóló jobbikos határozati javaslatot. A Jobbik azt szeretné, ha többé nem állnánk vissza téli időszámításra, hanem véglegesen nyáriban (UTC+2) maradnánk.

Tavaly novemberben a fideszes képviselők még támogatták az ellenzéki párt javaslatának tárgysorozatba vételét, decemberben pedig az általános vitát is lefolytatták róla. Akkor Aradszki András államtitkár még azt mondta: „Ma itt kormányzati álláspontot az igen vagy nem mellett nem tudok mondani, ezt a parlamenti eljárás későbbi szakaszában, az ismertetett dilemmák elemzése után fogjuk közölni.”

A részletes vita azonban azóta sem kezdődött meg, kedden a fideszes többség le is söpörte az erre irányuló javaslatot. Kepli Lajos jobbikos képviselő, a javaslat benyújtója erre közleményben úgy reagált: a kezdeti látszólagos támogatás, majd mellébeszélés után a Fidesz immár nyíltan szembemegy a társadalom akaratával. Úgy véli ugyanis, hogy a magyarok mintegy négyötödének elege van az évenkénti kétszeri óraállítgatásból, amely rendkívüli módon terheli az emberi szervezetet.

Magyarország a közép-európai időzónában (CET) van, ami egy órával több, mint az egyezményes koordinált világidő (UTC), nyáron ez lesz még egy órával több (UTC+2). Kedden például a Nap nyári időszámítás szerint 6.01-kor kelt, de normál, téli időszámítás esetén ez 5.01 lenne. Ez nem is baj, viszont a napnyugta is előbbre kerülne, 19.29 helyett 18.29-kor lenne. Az UTC+2 igazi előnye télen látszana meg, például december 20-án, mikor 15.56 helyett 16.56-kor lenne napnyugta.

Az igazi probléma, hogy a CET időzóna túl nagy, mi pedig a keleti oldalán vagyunk, ezért eleve viszonylag korán megy le a Nap. Adná magát, hogy váltsunk időzónát: az UTC+2 kellemes lenne, nyáron pedig, ha megmaradna az óraátállítás, az UTC+3-ba kerülnénk, vagyis júniusban 21.46-ig is fenn lenne a Nap.

A Jobbik javaslata szerint viszont óraátállítás nélkül, folyamatosan UTC+2 időzónában élnénk, amivel viszont az a helyzet állna elő, hogy rajtunk kívül mindenki átállítaná az órát ősszel és tavasszal – hiszen erről európai irányelv rendelkezik –, így nyáron Nyugat-Európa és Közép-Európa nagy részével, télen Romániával és Ukrajnával lennénk egy időzónában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.