PDSZ: Veszélyben az állam és az egyház szétválasztásának elve

Saját intézményrendszerét diszkriminálja az állam, amikor az egyházi iskolákat részesíti előnyben?

Fokasz Oresztész
2017. 05. 16. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhanyagolja az állami iskolákkal kapcsolatos feladatait a szakminiszter, miközben kiemelt figyelmet fordít az egyházi intézmények dolgára – véli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Közleményében hozzáteszi: egy szekuláris államban, mint amilyen Magyarország, ezt nem lehet megtenni, ezért az érdekképviselet utólagos alkotmánybírósági normakontrollt kezdeményez a fennálló helyzettel kapcsolatban, és „ha erre a jogszabály lehetőséget ad”, az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz is fordul.

Minderre azért jutott a szakszervezet, mert szerinte az egyházi iskolák aránytalanul több pénzből gazdálkodhatnak, mint a Klebelsberg Központhoz tartozó államiak, módszertani és tankönyvválasztási szabadságot élveznek, ráadásul körzetes kötelezettségeik sincsenek, így kiválogathatják a legjobb képességű tanulókat akár az egész országból, ami szegregációt is eredményezhet. Ezzel szerintük az állam a saját intézményrendszerével és az annak szolgáltatásait igénybe vevő tanulókkal szemben valósít meg hátrányos megkülönböztetést.

Nem azzal van baj, hogy az egyházi iskolák (jól) megbecsült részei a magyar közoktatásnak, hanem azzal, hogy az állami iskolákba járó diákok tömegei (szüleikkel, pedagógusaikkal együtt) kimaradnak e lehetőségekből – írják.

A „másik oldalon”, vagyis az egyházi iskolába járók esetében pedig a világnézetileg nem elkötelezett oktatáshoz való jog sérül – véli a PDSZ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.