Erdős Ákos nyomdája a Fidesznél is nyerő

A Szerencsejáték Zrt. játékoskártyái is Gyurcsány Ferenc egykori üzletfelénél készülhetnek.

Vég Márton
2017. 11. 16. 4:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még várat magára a pénzmosás elleni harc a Szerencsejáték Zrt.-nél, ugyanis bár eredetileg novemberre ígérte az állami cég a játékoskártya bevezetését, egyelőre hiába keresnék a lottózókba betérő játékosok a forradalmi újítást. Szeptemberben jelentette be a társaság, hogy a pénzmosás elleni törvénynek való megfelelés érdekében játékoskártyára van szükség, de „egyelőre a gyártással kapcsolatos egyeztetések, engedélyeztetések vannak folyamatban”. Az viszont a Szerencsejáték Zrt. oldalán közzétett szerződési listából kiderült: még szeptember 25-én szándéknyilatkozatot írtak alá az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-vel a játékoskártyák gyártására és adatfeldolgozásra 310 millió forint értékben. Természetesen megkérdeztük a lottócéget, mikor vezetik be a kártyát, hány darabot gyártatnak le, és pontosan mire lesz jó, de nem válaszoltak. A nyomdai cég pedig illetékesség hiányában hárította el a választ, és a Szerencsejáték Zrt.-hez irányított minket.

Az első hírek arról szóltak, hogy mindenkinek kötelezően regisztrálnia kell majd a cég játékaihoz a kártyával, és 700 ezer darabot már meg is rendeltek, ami csaknem egymilliárd forintjába kerülhet az állami társaságnak. Ezt később tagadták, mert nem lesz kötelező a regisztráció.

Csak az teheti ezt meg, aki valamiért fontosnak érzi, hogy az állami monopóliumnál is tudják a személyes adatait. – A játékoskártya kiváltása teljesen önkéntes alapon történik, valamint díjmentes és a hagyományos földi hálózatban egyetlen terméknél sem lesz kötelező a használata – derül ki a lottócég korábbi közleményéből. A kártya például alkalmas lesz a kedvenc lottószámok megjegyzésére, az automatikus nyereményértesítésre, sőt a nyereménykiutalásra – tehát banki tranzakciókra is.

A mintegy 700 ezer darabos megrendelést tehát a 2016-ban 15 milliárd forintos forgalmat lebonyolító ANY Biztonsági Nyomda – korábbi nevén Állami Nyomda – kapta meg. A nyomdai cég elnökét pedig még mindig Erdős Ákosnak hívják, akit – mint Gyurcsány Ferenc egykori üzletfelét – korábban a Fidesz is élesen támadott. Emlékezetes, Erdős Ákos korábbi érdekeltsége, a Láng Holding Rt. vette meg az első Gyurcsány-kormány idején, 2005-ben a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt.-t. Szintén a Láng Holding vásárolta meg korábban az egykor Gyurcsány-érdekeltségű Perfekt Rt.-t is. Közép-Európa egyik legmodernebb biztonsági nyomdájában 11,6 százalékos tulajdoni hányada van az egyesült államokbeli EG Capital LLC-nek, amelynek Erdős Ákos a tulajdonosa. Úgy tudjuk, hogy az üzletember sok időt tölt az Egyesült Államokban, gyakorlatilag ott él.

Nem szokott szerepelni a nyilvánosság előtt, pedig a leggazdagabb magyarok közé tartozik: már 2002-ben 15 milliárd forintra becsülték a vagyonát. A Manager Magazin 2005-ben 18 milliárd forintos vagyonnal a tizedik leggazdagabb magyarnak tippelte. – Én minden kormánnyal remekül dolgoztam, egyetlen nagy történelmi bűnöm, hogy megvettem a Perfektet egy Gyurcsány Ferenc nevű fiatalembertől, aki tanácsadója volt Medgyessy Péternek, és az én pechem az, hogy Gyurcsány Ferencből miniszterelnök lett – mondta Erdős a Manager Magazinnak. Majd itt beszélt arról is, hogy segítette Pintér Sándort, miután leváltották rendőrfőkapitányi posztjáról, és őrző-védő vállalkozásba kezdett. Amikor Pintér később belügyminiszter lett, Erdős nyomdája több fontos megbízást is kapott a tárcától. – Érdemes fontos embereket munkával vagy pénzzel segíteni, ha bajba kerülnek, mert a kapcsolatok később még jól jöhetnek – nyilatkozta a lapnak Erdős.

Valóban remek kapcsolatai vannak, hiszen az ANY felügyelőbizottságának elnöke Sárközy Tamás jogász, aki a Medgyessy-, majd az első Gyurcsány-kabinet idején kormánybiztos volt, 2008-tól pedig Gyurcsány Ferenc közigazgatási tanácsadója lett. A felügyelő bizottságban tag Stumpf János, aki Stumpf István egykori kancelláriaminiszter, jelenlegi alkotmánybíró testvére. A Magyar Narancs portréja szerint a miskolci születésű Erdős liberális, polgári neveltetést kapott, az Opten adatbázisa szerint pedig az ANY-en kívül még a Pozsonyi úti Láng Téka könyvesboltban van érdekeltsége.

Tehát a 2010-es kormányváltás nem törte meg az újságíró és jogi végzettséggel is rendelkező Erdős Ákos üzleti sikereit. Az ANY gyárthatta a nemzeti konzultációs íveket is, sőt a 2018-as választási nyomtatványokat is ők fogják készíteni. A vállalkozás Magyarország egyik legnagyobb okmánygyártója, de a társaság számos hazai és nemzetközi bank számára készít Mastercard és Visa bankkártyákat is. A cégcsoport magyarországi anyavállalatán kívül román és bolgár közös vezetésű vállalatai is készítenek üzleti nyomtatványokat, számlákat, értesítőket bankok, biztosítók és közszolgáltatók számára.

Az ANY-nek persze nemcsak a Szerencsejáték Zrt. ad megbízásokat, hanem a szintén állami MÁV is. A vasúttársaság még a nyáron választotta ki Erdős cégét: 400 millió forintos keretösszegben kell legyártani 250 millió darab nemzetközi és hazai jegypapírt. Idén már a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közbeszerzését is az ANY nyerte meg. Tavaly a Budapesti Főpolgármesteri Hivatal és a Magyar Posta, 2015-ben pedig a Nemzeti Választási Iroda kötött szerződést Erdős nyomdai cégével. Utóbbi másfél milliárd forint értékű volt, ezért cserébe népszavazási és választási nyomtatványokat kellett gyártania a cégnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.