Kórházban hagytak egy szívbeteg babát

Már felvették a kapcsolatot az illetékes gyámhivatallal a két hónapos csecsemő ügyében.

Kuslits Szonja
2017. 11. 17. 5:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szívbeteg babát hagytak szülei egy nyugat-magyarországi kórházban, a súlyos beteg kisfiú már túl van egy rendkívül bonyolult műtéten, de még több beavatkozás vár rá – tudta meg a Magyar Nemzet. A lapunknak nyilatkozó kórházi forrásunk arról beszélt: már felvették a kapcsolatot az illetékes gyámhivatallal a két hónapos gyermek ügyében. A baba jelenleg jól van, de forrásunk szerint egyelőre nem túl jók az életkilátásai.

Az utóbbi időben ő már a második baba, akinek súlyos betegsége van, és a szülei a kezelő intézményben hagyták. Szeptemberben a Bors írta meg, hogy egy Győr-Moson-Sopron megyei kórházban hagytak a szülei egy hat hónapos kisfiút, miután kiderült, hogy szívbeteg. A lap szerint a babának minden esélye megvan a gyógyulásra, már több műtétje is volt, de további kezelések is várnak még rá. Mint írták, amikor a gyermek szülei megtudták, hogy szívproblémái vannak a kisfiúnak, két hétig felé sem néztek, csupán egy papírt hagytak a kórházban, amelyen azt írták: lemondanak a gyerekről. A babát egyébként jelenleg is kórházban ápolják.

Az, hogy ilyen esetben a szülők lemondjanak a gyermekről, és ne csak ott hagyják a kórházban, különösen fontos, hiszen az a gyermek, akiről nem mondtak le, vagy legalább telefonon felhívják félévente, nem adható örökbe. Még akkor sem, ha lenne, aki szívesen befogadná.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának korábbi tervezete alapján még áprilisban megírtuk, hogy rugalmasabbá tenné a jelenlegi szabályozást a kormány. Ez azért is fontos, mert ahogy arról korábban beszámoltunk: nem egy olyan eset fordult már elő, amikor egy kisgyermeket több család is szívesen örökbe fogadott volna, ám az életidegen szabályok miatt még nem volt örökbe adható. Végül évek teltek el, mire végre annak nyilvánították, ám a közben iskoláskorúvá vált gyermek, s már nem jelentkezett érte senki.

Az Emmi javaslata amúgy egyebek mellett bevezetné az örökbefogadói díjat is. Erre az a személy lehetne jogosult a jövő évtől, aki örökbe fogad egy gyermeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.