A közmédia cáfolja, hogy fizeti Orbán sajtóelhárítóját

Munkatársnak szóló belépőt kapott Havasi Bertalan az MTVA-tól, így kísérte pénteki rádióinterjújára a kormányfőt.

MN
2018. 01. 19. 16:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb szerepben ismerhetjük meg Orbán Viktor sajtómunkatársát: az újságírói kérdéseket professzionálisan visszapattintó Havasi Bertalan péntek reggel a közrádió Kunigunda utcai központjába is elkísérte a miniszterelnököt és egy MTVA-s kártyát viselt az épületben.

Mindez azért érdekes, mert nem egy alkalmi, névtelen belépőkártyáról van szó: mint a fotón látszik, Havasi fényképpel ellátott, névre szóló belépőt kapott, amin a külső munkatárs titulus szerepel.

Így az sem kizárt, hogy tényleg munkát végez a médiaszolgáltatónak, amiért fizetést is kap kormányzati bére mellett.

Havasi Bertalan helyettes államtitkári pozíciót tölt be a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjeként, és ennek megfelelően megkapja a legalább bruttó 750 ezer forintos havi bért – de ennél akár többet is, hiszen a tárcavezető, vagyis Rogán Antal akár 30 százalékkal kiegészítheti fizetését.

Havasi önéletrajzában számos állás szerepel: a G-nap előtt dolgozott már a Magyar Nemzetnél, a Hír TV-nél és a Fidesznél, jelenlegi munkáját pedig 2015 óta végzi – az MTVA-s megbízatás azonban kimaradt a Kormány.hu-ra felöltött, nyúlfarknyi önéletrajzából.

Érdeklődtünk az MTVA-nál és a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtóosztályánál (vagyis Havasi hivatalánál). Szerettük volna megtudni, hogy

Az sem kizárt persze, hogy Havasi az egyszerűség kedvéért kapott egy ilyen feliratú kártyát, amivel akadálymentesen kísérheti Orbán Viktort az interjúkra, és nem kell mindig látogatói kártyát igényelnie.

Azonban érdemes még egyszer végiggondolni: a kormánytól és a Fidesztől elvileg független, közpénzből fenntartott MTVA-ba állandó belépőt kap Orbán jobbkeze, volt Fidesz-munkatárs, aki sajtóeseményeken élő falként szokta akadályozni, hogy akár egy tudósító is a miniszterelnök közelébe mehessen.

A médiaszolgáltató gyorsan reagált kérdéseinkre: Kobza Miklós kommunikációs vezető jelezte, hogy az MTVA semmilyen jogviszonyban nem áll Havasi Bertalannal, és második felvetésünket erősítette meg. 

Kobza levele szerint Havasi – tekintettel a rendszeres munkakapcsolatra, például a pénteki rádióinterjúk megszervezésére, előkészítésére – „állandó külsős belépőkártyával rendelkezik az MTVA Kunigunda utcai épületébe, ahogyan sokan mások is, akiknek rendszeresen van dolga az MTVA székházában”. A válaszlevélből ugyanakkor nem derül ki, hogy a kártyán miért munkatársként tüntetik fel a helyettes államtitkárt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.