A választás legfontosabb időpontjai

Április 8-a, amikor véleményt mondhatunk a kormányzati teljesítményről és dönthetünk a jövőről. De vannak még határidők.

MN
2018. 01. 11. 20:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szabályozás szerint a magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgároknak február 9-e után kell megkapniuk az értesítést a névjegyzékbe való felvételről. Az egyéni jelölteknek a törvény szerint legalább ötszáz ajánlást kell gyűjteniük az induláshoz a választókerületükben lakó választópolgároktól, ezt március 5-éig tehetik.

A pártoknak legkésőbb március 6-án kell bejelenteniük az országos listákat a Nemzeti Választási Bizottságnál. Országos listát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább huszonhét egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. 

A 2018-as országgyűlési választáson – ahogyan 2014-ben is – a nem magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok is szavazhatnak. Nekik március 24-éig kell felvetetniük magukat a központi névjegyzékbe a Nemzeti Választási Irodánál, a levélszavazás lezárásának napja április 7-e.

A választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok pedig Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha a helyi jegyzőnél március 31-éig, nagyszombatig jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe.

Aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de egy másik településen szavazni szeretne, április 6-áig kérheti átjelentkezését a lakcím szerinti választási irodától egy másik településre. Az átjelentkezők a választott településen is az eredeti lakcímük szerinti egyéni képviselőjelöltekre szavazhatnak.

Az új Országgyűlésnek a szabályokat figyelembe véve legkésőbb május 8-áig kell megalakulnia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.