Átadták az ukrán hatóságoknak a kisrepülővel érkezett migránsokat

Egy rendőrségi kisbusz szállította őket a határállomásra.

MTI
2018. 01. 19. 13:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fedor Rita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek a helyszínen azt mondta, a rendőrség tizenegy migránst fogott el Kállósemjénben. Az egyik afgán állampolgár menekültstátusz iránti kérelmet nyújtott be, így őt a rendőrök az ideiglenes biztonsági határzárnál lévő tranzitzónába kísérték. A többieket az Európai Közösség és Ukrajna között lévő visszafogadási egyezmény szerint pénteken az ukrán határőrség munkatársainak adták át – közölte a szóvivő.

Az ukrán lajstromjelű An–2-es repülőt egy szabadnapos rendőr vette észre hétfő este, amikor a kisgép leszálláshoz készülődött Kállósemjén határában. A terep átkutatása után találták meg a rendőrök a migránsokat; a vietnamiakat a község templomkertjében, az afgánokat pedig egy helyközi autóbuszjáraton fogták el. A repülőgép landolás után valószínűleg elakadhatott a szántásban, ezért nem tudott ismét felszállni, a gépet így elhagyta a személyzet és az utasok is.

Fedor Rita az MTI kérdésére elmondta: kihallgatásuk során több migráns azt állította, hogy a leszállás után sem tudták, melyik országban vannak, és céljuk az volt, hogy Nyugat-Európába jussanak el, ezért fizettek az embercsempészeknek. Hozzátette, hogy mivel a repülőgép Ukrajnából érkezett, a külföldieket is ennek az országnak adják vissza.

A migránsokat egy rendőrségi kisbusz szállította a határállomásra, majd gyalog vitték át őket az ukrán oldalra.

A rendőrség által lefoglalt An–2-es repülőgépet a helyszínen szétszerelték, és bontott állapotban szállították a nyíregyházi repülőtérre.

Az MTI úgy tudja, a repülőgép Románia érintésével lépett be a magyar légtérbe, de röviddel a határ átlépése után eltűnt a légvédelmi radarokról. A Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel szerdán azt közölte, a honvédség már az ország légterébe történő berepülése előtt jelzett a gépről az illetékes szerveknek.

Az országhatárt átlépve az azonosítatlan kisgép leszállt, amelyet követően a rendőrség haladéktalanul intézkedni tudott. A radarjel megszűnése okán az ország légvédelmi rendszerébe bevont Gripen vadászrepülőgépek felszállása az érvényben lévő szabályozásnak megfelelően nem volt indokolt – írta a HM.

Kelet-Ukrajnában szállt fel a migránsokat szállító repülő – tudta meg a Karpathir.com

Az Ukrán Állami Határőrszolgálat megerősítette, hogy Ukrajnában szállt fel az a tizenegy migránst szállító repülőgép, amelyet még hétfő este találtak meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kállósemjén határában - tette közzé oldalán a www.karpathir.com.

\"Tényleg megtörtént az eset, a repülőgép az ukrán-magyar határtól távol eső régióban szállt fel\" - nyilatkozta az Ukrinform hírügynökségnek Oleg Szlobodjan, az Ukrán Állami Határőrszolgálat szóvivője a kárpátaljai magyar hírportál tudósítása szerint.

A szóvivő elmondta, az ukrán határőrségnél észlelték a Magyarország felé tartó An-2-es típusú repülőgépet, ám szavai szerint nem rendelkeznek olyan eszközökkel, amelyekkel meg tudnának állítani egy, az ukrán légteret átszelő légi járművet. Oleg Szlobodjan kiemelte, a magyar hatóságokkal szorosan együttműködve dolgoznak az ügy részleteinek felderítésén, a repülőgép tulajdonosának - aki avdijivkai (Donyeck megye) lakcímen van bejelentve - adatait már átadták az illetékes hatóságoknak.

Hozzátette: vizsgálják, hogy a tulajdonosnak lehetett-e köze a nem éppen hétköznapi embercsempészéshez, valamint azt is, hogy az illetékes szervek miért nem reagáltak kellően a határőrség riasztására.

Az ukrán lajstromjelű An-2-es repülőt egy szabadnapos rendőr vette észre hétfő este, amikor a kisgép leszálláshoz készülődött Kállósemjén határában. A rendőrök a terep átkutatása után tizenegy migránst találtak; nyolc vietnamit a község templomkertjében, három afgánt pedig egy helyközi autóbuszjáraton fogtak el. A repülőgép landolás után valószínűleg elakadhatott a szántásban, ezért nem tudott ismét felszállni, a gépet így elhagyta a személyzet és az utasok is.

A repülőgép pilótáját jelenleg is keresi a rendőrség.

Az egyik afgán állampolgár menekültstátusz iránti kérelmet nyújtott be, így őt a rendőrök az ideiglenes biztonsági határzárnál lévő tranzitzónába kísérték. A többieket az Európai Közösség és Ukrajna között lévő visszafogadási egyezmény szerint az ukrán határőrség munkatársainak adták át péntek délután a beregsurányi magyar-ukrán határátkelőhelyen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.