Egy blogra kapott 20 milliót a fideszes alpolgármester egyesülete?

Ez még nem minden: Várpalotán is leesett 91 millió EU-s pénz a Király Nóra által alapított egyik szervezetnek.

Kovács Áron
2018. 01. 16. 8:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hallott már a Nőiszem 2.0 című informatikai fejlesztésről? Nagy kár, ha nem, mert ez – mint az Király Nóra, XI. kerületi alpolgármester és a Fidesz honlapjáról is kiderült – „egy olyan online kommunikációs platform alapjait” rakja le, „amely teljes szemléletváltást eredményezhet a csatlakozó hölgyek digitális marketingről alkotott elképzeléseiben”. Ahhoz képest, hogy mindezt az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) mindössze 20 millió forintos támogatásából valósítják, valósították meg, nem is szerény a célkitűzés.

Ezen kívül még azt is megtudhattuk tavaly júniusban, hogy a Nőiszem 2.0 felhasználói „egy központi szerkesztőségi modul segítségével rendszeres egységes és személyre, földrajzi területre, érdeklődési körre szabott tartalmakhoz, hírekhez, ötletekhez, témajavaslatokhoz jutnak”. Ehhez képest a ma az interneten elérhető Nőiszem több szerző által írt blognak, kis jóindulattal női magazinnak tűnik, szép designnal, de a szokásos témákkal: Geréb-ítélet, gyermeknevelés, spórolási tippek, erőszak miatt átírt Carmen, ilyesmik.

Pedig az Emmi támogatási listájában az áll: a Mindennapok Női Szemmel Egyesület (Nőiszem) „egy szoftver alkalmazás kifejlesztéséhez, bevezetéséhez” kapta a pénzt, ráadásul a támogatási szerződés 2017. december 31-én lejárt. Felhívtuk az oldalon megadott telefonszámot, hogy a fejlesztésről érdeklődjünk, de egy hölgy – aki nem mutatkozott be – azt kérte, küldjük el írásban a fejlesztéssel kapcsolatos kérdéseinket. Természetesen ezt megtettük, amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

A támogatás elnyerő egyesület alapítója és korábbi elnöke, Király Nóra saját önéletrajzában azt írja, 2002 óta Fidesz tag, és már harmadik ciklusban önkormányzati képviselő. Alpolgármesteri teendői, öt gyermeke és sporttevékenysége (masters kategóriában magyar bajnok súlyemelő) mellett még arra is jutott ideje, hogy rögtön párosával alakítsa a civil szervezeteket: 2016 januárjában egyszerre tartotta alakuló ülését a két „hiánypótló egyesület”, a Nőiszem és a Fiatal Családok Klubja (Ficsak). A két egyesület megalakulásánál jelen volt Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke, képviselő asszony, Novák Katalin ifjúsági és családügyi államtitkár is.

A Ficsak működéséről ugyanolyan keveset lehet tudni, mint a Nőiszem 2.0 programról. Az biztos, hogy a nyilvántartás szerint már itt sem Király Nóra az elnök, illetve országos médiába is bekerültek egy kezdeményezéssel, az úgynevezett „Ünnep-védők” ötletével. „Nem tartjuk helyénvalónak, hogy október eljöttével már feldíszített karácsonyfákkal találkozhatunk a kirakatokban, az üzletekben pedig »szezonális termékek« megjelöléssel egymás mellett sorakoznak a sírra való mécsesek, a csoki mikulások” – írták tavaly ősszel, és arra hívták fel a figyelmet, hogy legalább a gyerekek szemmagassága fölé helyezzék a polcokon a karácsonyi termékeket.

Természetesen ez a szervezet sem maradhat támogatás nélkül: tavaly novemberben a várpalotai polgármesteri hivatallal kötöttek együttműködési megállapodást, hogy közösen valósítsák meg azt a „Női Információs és Szolgáltató Központ” nevű intézményt, amelynek létrehozására a város korábban az Emberi erőforrás-fejlesztési operatív programból (Efop) nyert el 200 millió forint EU-s támogatást. A pénzből a szerződés szerint a Ficsak egyesület 91,9 milliót kapna, ebből a legtöbbet, 60 milliót „kommunikációs aktivitások, szemléletformáló tevékenységek” címén költhetnék el.

A férj is

Király Nóra férje, Vámos Attila is érdekes szereplője a Nemzeti együttműködés rendszerének. Sokáig a lapunkkal azonos tulajdonosi körbe tartozó, óriásplakátokkal foglalkozó Publimont Kft. ügyvezetője volt, de 2015-ben távozott. Akkor a Facebookon a Roxette híres soraival búcsúzott: „Listen to your heart” – vagyis hallgass a szívedre –, ami egyértelmű utalás a Fideszre, hiszen ez volt a párt 1990-es kampánydala. Jelenleg saját cégét, a Smart Media Technologies (Hungary) Kft.-t vezeti. Ez a cég egy konzorcium tagjaként 2016-ban 1,8 milliárdos megbízást nyert el az MTVA-tól informatikai fejlesztésre, illetve egy kisebb összegű megbízás során szerkesztőségi rendszert fejlesztett a közmédiának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.