Elismerte a Belügyminisztérium, hogy voltak bűnözők a védelembe vett személyek között

Kiutasítják vagy bebörtönzik a bűnelkövető oltalmazottakat, reagált Vona felvetésére a tárca.

MN
2018. 01. 22. 16:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Senki, még a nemzetközi védelembe vett emberek sem úszhatják meg a felelősségre vonást, ha bűncselekményt követnek el, kiutasítják őket az országból vagy börtönbe kerülnek – közölte a Belügyminisztérium hétfőn az MTI-vel.

A tárca arra reagált, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke ugyancsak hétfőn, sajtótájékoztatón hazugsággal vádolta a kormányt az elmúlt három évben oltalmazotti státusban részesített 2300 emberrel kapcsolatban.

A pártelnök egyebek mellett azt mondta, az érintettek között nem kevés a társadalomra veszélyes bűnöző, aki alkalmatlan a beilleszkedésre. Szóvá tette, hogy a bevándorlók által Magyarországon elkövetett bűncselekményekről semmit nem lehet hallani. Vona Gábor szerint utóbbiak körében volt börtönlázadó, késes fegyveres rabló és olyan is, aki nemi erőszakot kísérelt meg az utcán.

A BM azt közölte, hogy Vona Gábor tévedett sajtótájékoztatóján, mert a magyar rendőrség tájékoztatást adott a hivatkozott ügyekről, valamennyi megjelent a magyar sajtóban, mindegyik esetről lehetett hallani.

A tárca hangsúlyozta: Magyarországon mindenkire ugyanazok a törvények vonatkoznak. Közölték, amikor egy nemzetközi védelemben részesített ember – visszaélve Magyarország átmeneti védelmével – bűncselekményt követ el, a rendőrség és az igazságszolgáltatás lecsap rá, a nemzetközi védelem nem mentesít a következmények alól.

Ha egy nemzetközi védelemben részesített ember törvényt sért, bűncselekményt követ el, akkor úgynevezett visszavonási eljárásban megszűnik a nemzetközi védelme, az illetőt idegenrendészeti eljárásban kiutasíthatják az országból, vagy a bíróság ítélete szerint büntetés-végrehajtási intézetbe kerül – ismertették.

„Sajnálatos, de nem titkolt tény, hogy a nemzetközi védelemben részesültek közül voltak, akik visszaéltek az átmeneti védelemmel, és jogsértő cselekményt követtek el annak ellenére, hogy a menedékkérelmük elbírálásának részeként végrehajtott ellenőrzésük alapján ez nem volt várható. Ugyanakkor ezeket az ügyeket – többször nemzetközi együttműködés keretében – a magyar rendőrség felderítette, és eljárásában következetesen alkalmazta a büntetőjog rendelkezéseit” – közölték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.