Elmenekült az ukrán csempészgép pilótája

Még keresi a rendőrség azt a személyt, aki 11 embert csempészett Magyarországra egy ukrán repülővel.

Koncz Tamás
2018. 01. 17. 15:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kelet felől ukrán felségjelű géppel érkezett, majd elmenekült az embercsempész, aki hétfő este egy An-2 típusú repülővel nyolc vietnámi és három afgán illegális bevándorlót hozott Magyarországra – tudta meg a Magyar Nemzet.

Lapunk kérdéseire a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság válaszolt, levelükből kiderült, hogy az ügyben embercsempészés gyanújával nyomoznak, de egy gyanúsított sincs az elfogott migránsok között. Ez azt jelenti, hogy a pilóta vagy pilóták még szökésben vannak, feltevésünket pedig a főkapitányság sajtóosztálya is megerősítette.

Mint kedden megírtuk, egy szabadnapos semjénkállói rendőr vette észre, hogy alacsonyan szálló kisrepülő húz el házuk felett. Riasztotta kollégáit, akik hőkamerával, keresőkutyával érkeztek a feltételezett leszállás helyszínére, és egy Semjénkálló melletti szántóföldön meg is találták a gépet. A helyszínen megtalálták a vietnámi migránsokat; az Index idézi Fedor Rita rendőrségi szóvivőt, aki szerint később a három afgán is megkerült – egy helyközi buszjáraton fogták el őket.

Az továbbra is vizsgálat tárgya, hogy az ukrán felségjelű, pilótákkal együtt tizennégy fő szállítására alkalmas An-2-es gép kinek a tulajdona, esetleg bérelték vagy lopták a csempészakció kitervelői.

Nem tudni azt sem, hogy a HungaroControl vagy a Magyar Honvédség radarjain egyáltalán feltűnt-e az alacsonyan szálló gép, amely az ukrán–magyar határtól mintegy harminc kilométerre ért földet. Mindkét érintett szervet megkerestük, de kérdéseinkre egy nap után sem válaszoltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.