Elővásárlási joggal lehet az államé több ingatlan világörökségi területeken

Latorcai Csaba: Az új törvény megakadályozza, hogy az ingatlanok tömegesen külföldiek kezébe kerüljenek.

MN
2018. 01. 13. 8:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország legdrágább ingatlanjai és területei kerülhetnek állami kézbe – írtuk meg csütörtökön. Az Országgyűlés ugyanis az év végén elfogadott egy törvényt, amelynek értelmében a világörökségi területeken álló egyes ingatlanokra az államnak ezentúl elővásárlási joga van. Ez azonban lakásokra, lakóházakra, termőföldekre és erdőgazdasági területekre nem vonatkozik – mondta Latorcai Csaba helyettes államtitkár az MTI-nek.

A Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára szerint a törvény célja, hogy hangsúlyosabban érvényesítsék a világörökségi egyezményben megállapított célokat, megakadályozzák, hogy az értékes területeken álló ingatlanok tömegesen külföldiek kezébe kerüljenek, vagy a világörökségi területhez nem méltó célra használják fel azokat.

Mint részletezte, az elővásárlási jog azt jelenti, ha a tulajdonosa eladja az ingatlant, a leendő vevővel tervezett adásvételi szerződésben rögzített azonos feltételekkel az állam nyolc napon belül beléphet a vevő helyére. Amennyiben az állam részéről a megkereséstől számított nyolc napon belül nem érkezik válasz, automatikusan úgy kell tekinteni, hogy az állam nem él elővásárlási jogával. Ha az állam él elővásárlási jogával, akkor a megvásárolt világörökségi területen álló ingatlan az állami vagyont gyarapítja – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.