Félmillió forinttal ugrott meg a dohánykereskedelmi cég vezérigazgatójának a fizetése

Esküdt Gábor már havi 1,9 millió forintnak örülhet. Ez egymillióval több, mint elődje bére.

Vég Márton
2018. 01. 12. 8:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól zárult a 2017. esztendő Esküdt Gábornak, az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. vezérigazgatójának, ugyanis a trafikkoncessziókkal foglalkozó állami cég vezetője a tavalyi utolsó negyedév óta már havi 1,95 millió forintot vihet haza – derült ki a cég internetes oldalára feltett közérdekű adatokból. Esküdt Gábor 2016 júliusában vette át a vezérigazgatói feladatokat Gyulay Zsolttól, és a béremelésig 1,4 millió forintot keresett. Tehát a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alá tartozó társaságnál 550 ezer forintos emelést szavaztak meg Esküdt Gábornak. Csak viszonyításképpen, a havi bruttó átlagkeresetek jelenleg 300 ezer forint körül vannak Magyarországon.

A havi 1,95 millió forintos jövedelmével Esküdt Gábor egymillió forinttal keres többet, mint elődje, aki megelégedett havi 997 ezer forinttal is. Az 550 ezer forintos béremeléssel az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt.-n belül is kiugróan jól keres, helyettese, Andrásik Sándorné például változatlanul 1,3 millió forintnak örülhet havonta. Feladat persze van bőven a 2016-ban veszteséggel záró állami cégnél. – A naponta beérkező adatforgalom feldolgozása, ami csaknem hatmillió adatsort jelent, kezelése, elemzése, riportok készítése szintén nem kis munka – nyilatkozta a Tobacco újságnak Esküdt Gábor, aki korábban a NAV-nál és a Nemzetgazdasági Minisztériumban is az állam szolgálatában dolgozott.

Új trafikpályázatot egyébként már 2015 áprilisa óta nem írt ki a cég, azóta csak spontán kijelöléssel ítélhet oda trafikokat a szerencséseknek. Jelenleg a 5400 koncessziós dohánybolt mellett 566 trafik működik „kijelöléses” alapon, főleg falvakban, de néhány Budapesten is. A kijelölés az ND Zrt. saját hatáskörében lezajló folyamat, csak semmire nem kötelező javaslatot kérhetnek az önkormányzatoktól a kijelölt személlyel kapcsolatban, de végül Esküdt Gábor vezérigazgató szava dönt. A kiválasztott trafikos elvileg csak ideiglenesen, az új pályázat kiírásáig árulhat cigarettát, de új pályázat 2015 óta nincs. A kijelölt 566 trafik közül pedig feltűnően sok tartozik a Coop lánchoz. Ugyanakkor a trafikosok jelentős része nem elégedett. A Magyar Dohány-kiskereskedők Szövetsége szerint a trafikok teljesítőképessége között – elsősorban az elhelyezkedés miatt – jelentős különbségek lehetnek, a működő üzletek 40-50 százaléka nehéz helyzetben van.

Az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. vezérigazgatójának fizetése még így is jócskán elmarad a nagyobb állami cégek vezetőinek fizetésétől, hiszen például a MÁV vagy a Magyar Posta vezérigazgatói ötmillió forintot kapnak havonta. Az állami cégvezetők bérplafonjáról szóló népszavazási kezdeményezés pedig kudarcba fulladt: Vágó Gábor volt LMP-s képviselő tavaly július és november között 47 ezer aláírást tudott összegyűjteni a szükséges százezer helyett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.