Fodor Gábor úgy tesz, mintha politikai tényező lenne

Közösen indul az MSZP, a Párbeszéd és a Magyar Liberális Párt – írják a pártok közleményükben.

MN
2018. 01. 15. 13:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd és a Magyar Liberális Párt – Liberálisok vezetői a hétfői napon megerősítették azon szándékukat, hogy közösen indulnak a 2018-as országgyűlési választásokon és közösen támogatják Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltet – olvasható a pártok közös közleményében.

Mint írták, Molnár Gyula, Karácsony Gergely és Fodor Gábor egyetértenek abban, hogy csak széles körű együttműködéssel van esély a Fidesz leváltására, ezért arra kérik a demokratikus ellenzéki pártokat, hogy csatlakozzanak az együttműködéshez.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a három párt vezetője olyan közös választási felhívás kidolgozására tett javaslatot, amelynek középpontjában a demokratikus, európai és szolidáris Magyarország helyreállítása és megerősítése áll. Hozzátették: a magyar társadalom többsége elégedetlen az Orbán-kormány mindent központosító, korrupt politikájával, és a változás érdekében együttműködést várnak az ellenzéktől.

„2018-ban együtt fogjuk felszámolni az illiberális államot!” – fűzték hozzá.

A közlemény némileg félrevezető lehet, hiszen a közös indulás aligha jelent közös listát. Ebben az esetben ugyanis 15 százalékot kellene elérniük.

Szombaton Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje a szocialisták budapesti választmányi ülésén azt mondta, hogy „a tavaszi választáson csak azok a szavazatok eredményezhetnek változást, amelyeket az MSZP–Párbeszéd által létrehozott nyitott szövetségre adnak le, minden más voks a jelenlegi kormánypártokat támogatja”.

Korábban beszámoltunk arról, hogy értetlenséget és felháborodást okozott a szocialista párton belül, hogy Molnár Gyula pártelnök egy múlt csütörtöki sajtótájékoztatón egyszerűen bejelentette: közös listával vág neki a választásoknak az MSZP és a Párbeszéd. Egy ilyen lista ugyanis azt jelenti, hogy nem 5, hanem 10 százalékot kell elérniük ahhoz, hogy egyáltalán bekerüljenek a következő Országgyűlésbe.

A szocialisták ugyanakkor a liberálisokkal hagyományos értelemben vett választási szövetséget nem kötnek, vagyis nem lesz közös lista. Már csak azért sem, hiszen a mérhetetlen támogatottságú Magyar Liberális Párt logójának felvétele a szavazólapra azt jelentené, hogy újabb öt százalékkal emelkedik a parlamenti bejutási küszöb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.