Fogalma sincs az államtitkárnak, mire mennek a kiosztott adófizetői milliárdok

A pénzeső legnagyobb nyertese Orbán Viktor erdélyi bizalmasa.

MN
2018. 01. 10. 7:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Azt hiszem, az év során, nem akarok hülyeséget mondani” – válaszolta Potápi Árpád a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Hír TV kérdésére, hogy meddig kell elszámolni a határon túli magyarok szervezeteinek a támogatások felhasználásával.

A kiválasztott határon túli szervezetektől a magyar kormány nem várta el, hogy előzetesen megmondják, mire költik az anyaországi adófizetők pénzét. Az államtitkár úgy fogalmazott: „Nem kellett teljesen pontosan megmondani, mert most alakítják ki és most nézik meg, pontosan kiket és hogyan tudnak támogatni ebből”.

A kormány több milliárd forint támogatást osztott ki a határon túli magyarok szervezetei között tavaly év végén: közel 27 milliárd forint jutott az Erdélyi Református Egyházkerületnek; egy kárpátaljai alapítvány 2 milliárdot kapott; a Székelyvarság Sí- és Túraközpont Egyesület pedig 420 millió forintnak örülhet.

A támogatási céloknál ugyanaz a sablonszöveg olvasható: erdélyi szervezet programjainak, célkitűzéseinek és működésének támogatása, továbbá ingatlanberuházások és eszközbeszerzések finanszírozása. A pénzt minden támogatott szervezet egy összegben, támogatási előlegként kapja meg. A lebonyolítás a nemzetpolitikáért felelős államtitkár feladata.

A pénzeső legnagyobb nyertese az Erdélyi Református Egyházkerület, amelyet Kató Béla vezet, a püspököt Orbán Viktor miniszterelnök erdélyi bizalmasai közé szokták sorolni.

Az illetékes államtitkár szerint a legjobb helyre került a 27 milliárd forint, mint mondta, nem kell attól félni, hogy ezek a pénzek esetlegesen más módon költődnek el. „Teljes mértékig a célt fogják szolgálni” – tette hozzá Potápi Árpád.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.