Freedom House: Magyarország a legkevésbé demokratikus az EU-ban

A jelentésben szerepel az is, hogy hazánk ígéretes sikertörténet is lehetett volna az előző évtizedekben.

MN
2018. 01. 16. 10:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közzétette legfrissebb, a demokráciáról és a szabadságjogokról készült jelentését a Freedom House. Ebben megállapították, hogy az Európai Unió legkevésbé demokratikus országa Magyarország: hazánk még szabadnak minősül, de a demokrácia állapotát mérő 100 pontos skálán csak 72 pontot értünk el – szemlézte a HVG.hu.

A jelentés szerint az EU második legrosszabb helyezettje ebből a szempontból Bulgária, 80 ponttal.

Kiderült az is, hogy

Egyébként a világon két ország – Finnország és Svédország – ért el 100 pontot.

Az elemzésben megjegyzik, hogy Magyarország az egyik olyan ország, amely ígéretes sikertörténet is lehetett volna az előző évtizedekben, mostanra mégis autoriter rendszer felé halad. Az ország populista vezetői konszolidálták a hatalmukat, közben viszont meggyengítették a demokratikus intézményrendszert, és már törvényi szinten is támadják a civil szervezeteket – fűzték hozzá. Úgy vélik, Magyarországon az emberek egyre inkább vonakodnak kifejezni a véleményüket politikai ügyekről.

Kedden Kovács Zoltán kormányszóvivő az MTI-nek azt mondta: politikailag motivált és elfogult a Soros Györgyhöz köthető Freedom House amerikai központú emberi jogi szervezet legfrissebb jelentése. Ismerve a ennek finanszírozási hátterét, teljesen nyilvánvaló, hogy egy újabb Soros-szervezet intézett nyílt támadást Magyarország ellen – fűzte hozzá. Hangsúlyozta, hogy a Freedom House módszertana, eljárása politikailag motivált. Az értékelés is politikai, Soros Györgyhöz, illetve azokhoz a liberális körökhöz kötődik, amelyekkel ideológiai és politikai értelemben vitában áll Magyarország – egészítette ki Kovács.

A kormányszóvivő problémásnak nevezte, hogy a szervezet jelentéseiben nem köszöntek vissza azok a nyilvánvaló jogsértések, amelyek 2006. október 23-án történtek, amikor a jogállamiságot lábbal tiporták. Hangsúlyozta: az az alapvető probléma a Freedom House-zal, hogy Soros-szervezet, tehát elfogult, és politikai érdekből és motivációból támadja az országot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.