Juhász Péter szerint az MSZP inkább a pénzt választotta, mint az együttműködést

„Ezt történelmi bűnnek tartom” – szögezte le az Együtt elnöke.

MN
2018. 01. 11. 13:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Juhász Péter, az Együtt elnöke csütörtökön közölte, hogy megvolt az MSZP–DK–Együtt-egyeztetés a koordinációról a Párbeszéd nélkül. „Nagyon sajnálom, hogy Karácsony Gergely a legfontosabb tárgyalást kihagyta, így nehéz elképzelni azt, amit magáról állít, hogy ő az ellenzéki együttműködés közös miniszterelnök-jelöltje” – jelentette ki az Együtt elnöke. Hozzátette, lehet, hogy az volt az oka a politikus távollétének, hogy „ő már tudta, és nem akarta az arcát adni hozzá: az MSZP nem hajlandó koordinálni. Nem hajlandó elősegíteni azt a helyzetet, hogy mindenhol a legesélyesebb egyetlen ellenzéki jelölt álljon szemben a Fidesszel kihívóként. ( ) Ezt történelmi bűnnek tartom.”

Azt írta, ennél már csak Molnár Gyula indoklása elfogadhatatlanabb: a koordináció befolyásolná az MSZP kampánytámogatásra kapott összegét, ezért nem hajlandó sehol engedni. „Tehát Szabó Szabolcsra, aki egyszer már megverte Németh Szilárdot, azért indít rá jelöltet az MSZP, hogy több pénze legyen. Kovács Alex, akinek egyetlen politikai teljesítménye az volt a belvárosban, hogy ő is kapott kedvezményesen lakást, azért indul velem szemben, aki feltártam ezeket a panamákat, hogy az MSZP-nek több pénze legyen” – fogalmazott, és kiemelte, hogy szerinte elfogadhatatlan ez a mentalitás.

„A DK viszont nyitott a megállapodásra. Gyurcsány Ferenc kifejezte azon szándékát, hogy visszaléptet jelölteket az esélyes helyeken az Együtt javára, ahogy ezt mi is meg fogjuk tenni a DK javára. Mi még a héten folytatjuk a tárgyalásokat, és reményeim szerint meg is állapodunk” – fogalmazott Juhász Péter.

Kitért arra is: meggyőződésük, hogy az ellenzéki pártoknak felül kell emelkedniük a saját, önző érdekeiken, s alázatot kell mutatniuk a közös siker érdekében. „Csak együttműködésben törhető meg Orbán rendszere, ennek ellehetetlenítője ma az MSZP” – jelentette ki az Együtt elnöke.

A Gyurcsány Ferenc DK-elnök irodájában tartott egyeztetésről az MTI szerint Molnár Gyula úgy vélekedett: csak informális megbeszélést tartottak, ahol semmi nem dőlt el. Gréczy Zsolt DK-szóvivő pedig azt mondta a várakozó újságíróknak, hogy Gyurcsány Ferenc nem nyilatkozik a megbeszélésről.

A szocialisták elnöke ugyancsak csütörtökön közölte, hogy közös listát állít az MSZP és a Párbeszéd, a névsort Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke vezeti, aki a két párt közös miniszterelnök-jelöltje is lesz.

Arról, hogy a listán hány helyet kapna a Párbeszéd és a Magyar Liberális Párt, az MTI tudósítása szerint Molnár Gyula közölte: a helyekről nincs még konkrét és végleges megállapodás, azon dolgoznak, hogy a következő parlamentben a Párbeszédnek önálló frakciója legyen. Igennel felelt arra a kérdésre, hogy a közös lista azt jelenti-e, a parlamentbe kerüléshez az összes érvényes szavazat legalább tíz százalékát kell elérniük.

A pártelnök elmondta, hogy a listáról hivatalosan február 10-én, az MSZP kongresszusán döntenek, de úgy tekintik: a döntés politikai értelemben megszületett. Jelezte, hogy mindenki felé nyitottak az együttműködésre egészen február 16-a éjfélig. A hivatalos kampány a választást megelőző ötvenedik napon, azaz február 17-én indul.

Az országgyűlési választás kiírását Molnár úgy kommentálta: „a startpisztoly eldördült”. Az MSZP és a Párbeszéd készen áll arra, hogy április 8-án mindent megtegyen azért, hogy Magyarországon kormányváltás legyen – hangoztatta.

Mint mondta, azért fognak dolgozni a következő nyolcvanhét napban, hogy az embereknek világos legyen: európai, igazságos országot is lehet építeni. A többség változást akar Magyarországon – hangsúlyozta, és hozzátette, ez csak akkor lesz igaz, ha az emberek jelentős része megmozdul.

Molnár Gyula közölte: „arra kérünk mindenkit, hogy április 8-át most ikszelje ki a naptárában. Mindenki menjen el szavazni. Ha kellő számban mennek el az emberek szavazni, akkor Magyarország 2018. április 9-étől egy másik, nyugodtabb, békésebb ország tud lenni.”

A szocialisták elnöke elmondta: a következő hónapokban végigjárják az országot Karácsony Gergellyel, és be fogják mutatni, hogy az országot kettészakították egy szűk, az elmúlt hét évben gyarapodó elitre és a többség Magyarországára, amely ebben az időszakban nem tudott boldogulni.

Molnár Gyula közlése szerint beszélni fognak arról is, hogy lehet több bért fizetni az embereknek, lehet kiszámítható és biztonságos a nyugdíjrendszer. Hozzátette: „felszabadítják” az oktatást, és a bruttó hazai össztermék minimum hat százalékát költik majd erre a területre kormányra kerülve.

Kitért arra is: el fogják azt is mondani, hogyan lehet növelni a forrásokat az egészségügyben és azt, miként lehet a várólistákat csökkenteni. Arról is fognak beszélni ígérete szerint, hogyan lesz a családoknak és a nőknek jobb az országban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.