Kedden tüntetnek a román kormányfő szavai miatt Budapesten

Az eseményen felszólal majd Szávay István a Jobbiktól és Ungár Péter az LMP-től.

MN
2018. 01. 15. 15:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedd este hat órától tüntetnek a budapesti román nagykövetség előtt a román kormányfő székely autonómiáról tett kijelentése ellen.

Az esemény Facebook-oldalán azt írják: „Mihai Tudose román miniszterelnök megfenyegette a székely zászlót kitűzőket, hogy a székelyeket is mellé lógatja. Akasztással fenyegetni 2018-ban, az Európai Unióban?”

A szervezők azt kérik, hogy a résztvevők minél több székely lobogót vigyenek magukkal.

Az eseményen felszólal majd

Cikkünk megjelenéséig közel 150 ember jelezte, hogy részt vesz a tüntetésen, és körülbelül 400-an jelölték be, hogy érdekli az esemény.

Hétfőn egyébként Mihai Tudose azt mondta: nem beszélt akasztásról, amikor múlt héten az erdélyi magyar pártok autonómianyilatkozatát kommentálta. Az MTI beszámolója szerint a miniszterelnök leszögezte, románként határozottan fenntartja álláspontját, hogy semmilyen szinten – még békés egyeztetéseken sem – képezheti alku tárgyát Románia területi integritása, nem lehet szó Románia valamely részének autonómiájáról. „Amikor a zászlón való lengést említettem, az állami hatóságokra utaltam, amelyeknek alkalmazniuk kell a törvényt. Az ő mandátumuk fog a zászló mellett lobogni, ha nem szereznek érvényt a törvénynek. Erről beszéltem, nem valakinek a felakasztásáról” – jelentette ki.

Mihai Tudose január 10-én a Realitatea román hírcsatornának a Transindex összefoglalója szerint a három magyar párt autonómianyilatkozatára reagálva azt mondta, hogy ha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak akik kitették. „A székelyek autonómiájáról szó sem lehet” – fűzte hozzá.

Később a bukaresti külügyi minisztérium tagadta, hogy etnikai vonatkozása lett volna Mihai Tudose szerdai nyilatkozatának. Ezt arra reagálva közölték, hogy a magyar külügy múlt pénteken berendelte az akasztós szöveg miatt a román nagykövetet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.