LMP: A magyar cégeknek nem osztottak lapot a paksi bővítésnél

A turbinákat nemzetközi összefogásban gyártják, de a magyarokat nem vonták be az üzletbe – az orosz hitelt viszont mi fogjuk fizetni.

MTI
2018. 01. 19. 12:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az LMP szerint az is bizonyítja, hogy a paksi atomerőmű bővítése az évszázad legrosszabb üzlete, hogy azon „nem osztottak lapot” a magyar vállalkozásoknak, a kormány helyette orosz, amerikai és francia cégeket „kenyerez le”.

Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt szóvivője pénteken Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, az új blokkok turbináit az amerikai General Electric és a francia Alstom konzorciuma szállíthatja majd mintegy 250 milliárd forintért, a két cégről pedig kiderült, hogy kapcsolatban áll az orosz Roszatommal. Források egyértelműen mutatják, hogy ebből a 250 milliárd forintból a Roszatom is részesedni fog, a turbinát pedig gyaníthatóan Oroszországban állítják majd elő – tette hozzá.

Az LMP szóvivője hangsúlyozta, a paksi bővítést korábban azért is nevezték az évszázad legrosszabb üzletének, mert az gazdaságilag csődbe viheti az országot:

Oroszország ugyanis bizonyos feltételek mellett a teljes hitelösszeget egy összegben visszakérheti. Emellett az új blokkok termelik majd a legdrágább áramot az országban, a bővítés pedig rendkívüli biztonsági kockázatot jelent a beruházás alatt húzódó geológiai törésvonal és az erősen löszös talaj miatt.

Az LMP új atomerőmű építése helyett az olcsó, biztonságos és a magyar vállalkozásokat valóban munkához juttató megújuló energiaforrásokra alapozná Magyarország energiaellátását – mondta az ellenzéki politikus, aki szándékaikra példaként említette a szélkerekek építését, a háztartások napelemekhez juttatását, valamint a geotermikus energia és a biomassza kihasználását.

Kanász-Nagy Máté kérdésre válaszolva elmondta, nem tud nyilatkozni azon sajtóhírek valódiságáról, amelyek arról szólnak, hogy Szél Bernadettnek, az LMP miniszterelnök-jelöltjének egyik korábban felkért afgán származású szakértőjét nemzetbiztonságilag kockázatosnak minősítették. Szerinte az ilyen információk titkosak, így azokról nem tudhatnak, a nyilvánosságra hozataluk pedig bűncselekmény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.