Soron kívül vizsgálja az ügyészség az Elios-ügyet

Bár az EU Csalás Elleni Hivatala súlyos szabálytalanságokat talált, a magyar hatóságok még eldönthetik, hogy kell-e nyomozást indítani.

MN
2018. 01. 18. 21:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soron kívül fogja vizsgálni az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának Elios-jelentését a Pest Megyei Főügyészség, a magyar vádhatóság pedig saját hatáskörben dönti el, hogy indítanak-e nyomozást – közölte csütörtökön az RTL Híradó.

Először a Wall Street Journal cikkében jelent meg, hogy az OLAF nevű EU-hivatal súlyos csalás gyanújára figyelmeztette a magyar államot a Elios-közbeszerzések ügyében.

Az OLAF két éven át vizsgálta az Elios Zrt. 35 közbeszerzését, mielőtt megfogalmazta volna aggodalmait – köztudott, hogy a cég korábban Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz tartozott, és ők korszerűsítették Hódmezővásárhely teljes közvilágítását. A közvilágítási tendert 2010-ben nyerték el, amikor Lázár János volt a polgármester.

Az uniós hivatal most összesen 12 milliárd forintot kérne vissza Magyarországtól a 2011 és 2015 közötti időszakban kötött, és szabálytalannak talált közbeszerzések ügyében.

A kormányoldal azzal védekezik, hogy az OLAF által kifogásolt pályázatok még a Bajnai-érában indultak, az ellenzék viszont legalább akkora nyilvánosságot kér az Elios-ügy vizsgálata során, mint amekkorát a 4-es metró gyanús közbeszerzései kaptak, írja a Hvg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.