Szavazásra, józanságra és önmérsékletre buzdít a református egyház

Kérjük, ne gyalázzák a másikat! – írja az egyház állásfoglalása, amelyet az április 8-i választásra adtak ki.

MN
2018. 01. 19. 10:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állásfoglalást adott ki az áprilisi országgyűlési választásokról Magyarországi Református Egyház elnöksége. A dokumentumban – amelyet Bogárdi Szabó István püspök, a zsinat lelkészi elnöke és Huszár Pál világi elnök írt alá – elsősorban részvételre biztatnak „minden jóakaratú magyart”. Azt írják: „a választójog nem volt mindig természetes, fontos értéknek tartjuk, hogy demokratikus országban élhetünk”, és külön üdvözölik, hogy külhoni magyarok is élhetnek választójogukkal.

Az egyház emellett azt kéri, a hívek megfontoltan döntsenek: ismerjék meg a pártok és jelöltek programjait, „és vessék össze azokat a keresztyén hitből fakadó értékekkel, valamint a református egyház által képviselt evangéliumi tanítással”.

„Kérjük, hogy a békességet támogassák!” – áll a dokumentumban. Az egyház arra biztat, hogy a választók „ne támogassanak olyan programot, mely megkérdőjelezi a parlamentáris demokrácia alapértékeit és társadalmi békétlenséget szít”.

„Kérjük, maradjanak józanok!” – írják a következő pontban, kérve a híveket, hogy őrizzék meg az egyház rendjét és méltóságát, annak „templomai, iskolái, intézményei ne váljanak megengedhetetlen hangnemű politikai kampány színtereivé”.

„Az egyházunk tagjai magyar állampolgárok, akiknek joguk van kifejezni álláspontjukat a közélet és a politika területén is” – jelentette ki ugyanakkor az egyház elnöksége, és ez szerintük igaz a kampányidőszakra is.

A politikusokat a reformátusok önmérsékletre buzdítják: arra kérik őket, „a társadalmi béke megőrzése érdekében” a kampányban törekedjenek arra, hogy „a választási küzdelem a közjó érdekében megfogalmazott politikai programok versengésében dőljön el”, vagyis ne gyalázzák a másikat.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.