Szigetvári: Újabb büntetések jöhetnek, ellehetetlenítik az ellenzéket

Az Együtt politikusa szerint hiába van igazuk, a Fidesz állama elveszi a pártok pénzét és még többet is.

MN
2018. 01. 09. 20:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb büntetések következhetnek, és ellehetetlenítő kampány indulhat az ellenzéki pártok ellen Szigetvári Viktor, az Együtt országos politikai tanácsának elnöke szerint. Szigetvári a saját Facebook-oldalán vezette le, a Jobbik példáján keresztül, mit tehetnek az ellenzéki pártok, amelyekre az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tiltott támogatás miatt büntetéseket szabott ki. 

Vona Gábor, a Jobbik elnöke kedden jelentette be, hogy pártja önként nem fizeti ki a 331 millió forintos bírságot. Szigetvári szerint viszont, ha egy párt nem fizet, akkor pár héten belül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal inkasszót helyez a számláira. „Ezért lehet ugyan »nem befizetni«, de valójában a pénzt a Fidesz állama el fogja vinni” – írta. 

Reális várakozás szerint március elején érkezik a pártok számláira a listás kampánytámogatás – a Jobbik esetében, mivel 106 körzetben indulnak, ez nagyjából 600 millió forint lesz –, amiből automatikusan le fogják vonni a kifizetetlen inkasszó összegét. Így viszont nem tudnak majd kampánykiadásként elszámolni a támogatással, hiszen az inkasszó nem kampányköltség. Így aztán következő ÁSZ-ellenőrzése idején, 2018 második felében újra szabálytalanságot fognak megállapítani az érintett pártoknál, ennek pedig újabb büntetés lesz az eredménye 2018 végén – vonja le a következtetést Szigetvári.

Az Együtt ennek megfelelően alakítja a stratégiáját: „bár hiszünk az igazunkban, nem csalunk egy forintot se, az irodánkat az ÁSZ által korábban ellenőrzött módon, tisztességgel béreljük, tisztességes áron, de ha mégis megbüntetnek, akkor ugyan önként nem hajtjuk a fejünk a nyaktiló alá, és nem működünk együtt, de a kampánypénzek utalása előtt rendeznünk kell a büntetést, különben újabb ellehetetlenítő kampány indulhat ellenünk (is)” – írta Szigetvári. Bár ezt így nem írta le, de ebből az következik, hogy az Együtt befizeti az ÁSZ által kirótt 19 millió forintos büntetést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.