Sztárorvosra vár az énekesnő – még sincs négyéves várólista

Szinte az egész magyar sajtót bejárta Krámli Kinga, egy 34 éves nő története, aki bélendometriózisban szenved.

Kuslits Szonja
2018. 01. 09. 8:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte az egész magyar sajtót bejárta Krámli Kinga, egy 34 éves nő története, aki a Facebookon osztotta meg, hogy elviselhetetlen fájdalmakkal él, és csak 2022-re kapott műtéti időpontot IV. stádiumú bélendometriózisa miatti műtétre. Vajda Miklós nőgyógyász azonban arról beszélt a Magyar Nemzetnek: nem hallott még olyanról, hogy négy évet kellett volna várni egy endometriózisműtétre, és bár a bélendometriózis a ritkább és súlyosabb megbetegedések közé tartozik, ami nehezebb műtéti megoldást igényel, nem tartja valószínűnek, hogy ilyen hosszú időt kell várni. Ez inkább csak akkor fordulhat elő, ha egy konkrét orvoshoz ragaszkodik valaki. Erről egyébként az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű csoportban is több szakember írt. Szerintük egy bizonyos „sztárorvosra” vár a beteg. Mint kiderült, ez így igaz: azt, hogy Krámli Kinga egy bizonyos orvoshoz ragaszkodik, maga is megerősítette Facebook-bejegyzésében.

A betegség lényege, hogy a méhet körülvevő nyálkahártya a méhen kívül is jelen van. A leggyakrabban a petevezetőben, a petefészek falában vagy a kismedencét bélelő szövetekben ágyazódik be. A fogamzóképes nők 10-15 százaléka, úgy 180-240 ezer nő szenved a kórban.

Vajda Miklós kitért arra is: gyakran műtét közben derül ki, hogy valakinek nemcsak a hashártyáján, a petefészkében, hanem a belein is találhatók elváltozások. Ilyenkor egy a témában jártas sebészspecialista segítségével oldják meg a műtétet. Tény, hogy ilyen specialista nincs sok az országban, de Vajda szerint a nők többsége maximum néhány hónappal későbbre mindig kap időpontot.

A nőgyógyász szerint általában műtéttel távolítják el az elváltozásokat, utána szóba jön a hormonális utógondozás is. A betegség azonban sajnos a műtét után gyakran újból kialakul. Végleges megoldást a sikeres, minden endometriózisos gócot eltávolító műtét jelenthet. A hormonkezelés gátolhatja az endometriózis növekedését, de ez a gyermeket tervező nőknél nem is jön szóba, mert leállítja a tüszőérést.

Tegnap egyébként a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közleményben jelezte: az endometriózisműtétre legfeljebb két hónap a várakozási idő, és a betegség miatt nem csupán heti egy beavatkozást finanszíroz a társadalombiztosítás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.