Tartanak az orosz befolyástól a magyar választók

Az összes megkérdezett 38 százaléka számít arra, hogy az orosz titkosszolgálatok befolyásolják a választást.

Vég Márton
2018. 01. 11. 8:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az összes megkérdezett 38 százaléka számít arra, hogy az orosz titkosszolgálatok befolyásolják a tavaszi magyarországi országgyűlési választást – derül ki az Iránytű Intézet decemberi közvélemény-kutatásából.

Igaz, ennél valamivel többen, a választók 50 százaléka véli úgy: nem lesz orosz befolyásolási kísérlet. Mint a felmérésből kiderült, leginkább az Együtt és a Párbeszéd szavazói tartanak a befolyástól, ugyanis 59 százalékuk szerint az orosz titkosszolgálatok beavatkoznak a magyarországi választás menetébe. Az LMP támogatóinak 58, a Demokratikus Koalíció (DK) szimpatizánsainak 52, a Jobbik híveinek 48, az MSZP szavazóinak pedig 45 százaléka tart ilyenfajta beavatkozástól. Érdekes, hogy mindeközben a kormánypárti tábor hívei szinte teljesen nyugodtak, összesen 64 százalékuk nem tartja valószínűnek a külső befolyást.

Rákérdeztek a kutatás során arra is, hogy ha orosz titkosszolgálatok megpróbálnak hatást gyakorolni a magyarországi választásra, vajon melyik párt javára tennék. A megkérdezettek fele szerint egy ilyen kísérlet a Fidesz–KDNP javára történhetne. A Jobbik, az MSZP, illetve „a baloldali pártok” válaszlehetőség csupán 4-4 százalékot kapott, ellenben a kérdést megítélni nem tudók aránya 32 százalék volt. Azt senki nem gondolja, hogy az oroszok a Magyar Kétfarkú Kutya Párt érdekében befolyásolnák a magyarországi választást, de az LMP és a DK is csak 1-1 százalékot kapott.

A szavazótábor szerinti felmérésből pedig kiderült: mindegyik ellenzéki párt szavazótáborában abszolút többséget alkotnak azok, akik szerint az orosz titkosszolgálatok a Fidesz–KDNP pártszövetség javára avatkoznának be. Még a kormánypárti szavazók relatív többsége (44 százalék) is osztja ezt a vélekedést. A DK szavazóinak 73, a szocialistákéinak 74, az LMP-nek 61 százaléka, míg a Jobbik táborának 54 százaléka válaszolt úgy az Iránytű Intézet közvélemény-kutatásában, hogy az orosz titkosszolgálatok a Fidesz–KDNP választási győzelmét próbálnák elősegíteni. Eközben a DK és a Jobbik szavazóinak 6 százaléka úgy gondolta, saját kedvenc pártjuk érdekében munkálkodnának az oroszok.

A kormánypárti tábor 44 százaléka szerint is az a legvalószínűbb, hogy a Fidesz–KDNP hatalmon maradása volna az oroszok célja, de 35 százalékuk nem tudta eldönteni. A kormánypártiak mindössze 19 százaléka gyanakodott arra, hogy valamelyik ellenzéki alakulatot segítenének Moszkvából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.