Tíz év alatt egy nagyobb falu népessége halt meg kihűlés miatt

Egy évtized alatt 2500-an, az idei télen, január közepéig 81-en fagytak halálra.

MN
2018. 01. 16. 5:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Majdnem 2500 ember hűlt ki a téli hónapokban 2006 és 2016 között Magyarországon –derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összesítéséből, amit a Népszava ismertet kedden. A legtöbben (332-en) 2010-ben haltak fagyhalált. A KSH adatai nagyjából megegyeznek a Magyar Szociális Fórum (MSZF) adataival: a KSH szerint 2016-ban 238-an fagytak meg, az MSZF is majdnem 200 halálos áldozatról értesült (az eltérések abból adódhatnak, hogy más időszakot vesznek figyelembe). Az emberjogi szervezet szerint az idei télen, január közepéig 81-en fagytak halálra.

A kihűléses halálesetek nagyobbik része nem az utcán történik. Az áldozatok jelentős része saját, rosszul fűtött otthonában hűlt ki. Az Eurostat adatai szerint Magyarországon 2016-ban 9,2 százalék volt azok aránya, akiket „energiaszegénység” sújt, vagyis anyagi okból nem tudták megfelelően melegen tartani otthonukat. A legaggasztóbb helyzetben a szegény háztartások voltak: a szegénységi küszöb alatt élő emberek több mint egyötödénél (22,7 százalék) jelentett gondot otthonuk fűtése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.