Újabb taópert vesztettek Mészárosék

A taóforrás közpénz, nem lehet titokban költeni: másodfokon is elbukott a bíróság előtt Mészáros alapítványa.

MN
2018. 01. 18. 16:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogerősen, másodfokon is pert vesztett a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány a DK-val szemben: a Győri Ítélőtábla is kimondta, hogy a taótámogatás közpénz, így annak felhasználása közérdekű adat.

A Gyurcsány Ferenc vezette párt jogszerűen követelheti, hogy a Mészáros Lőrinc-féle alapítvány hozza nyilvánosságra a taótámogatások felhasználását – írja honlapján a Hír TV.

A Demokratikus Koalíció ezúttal a 2015 utáni évek támogatásainak nyilvánosságra hozataláért perelt, a Kúria ugyanis a 2013–2015 közötti időszakra már korábban kimondta, hogy a taó közpénz, annak felhasználása pedig közérdekű adatként nyilvános.

A Kúria már több határozatában rámutatott, hogy az úgynevezett taótámogatás eltérített adóbevételként közpénznek minősül, tehát a vele való gazdálkodásra, így a támogatás felhasználására vonatkozó adatok az alaptörvény 39. cikk 2. bekezdése szerint közérdekű adatnak minősülnek, és az adatkezelő a kiadásukra közvetlenül az alaptörvény alapján is köteles.

Az ítélőtábla a kúriai határozatban kifejtett álláspontot mindenben osztja – mondta Lezsák József, a Győri Ítélőtábla tanácsvezető bírója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.