Kolompárék elszabotálták a számvevőszéki ellenőrzést

A Kolompár Orbán által alapított MCF Roma Összefogás Párt meghiúsította az ÁSZ ellenőrzésének lefolytatását, így a számvevőszék ügyészségi jelzéssel élt.

KA
2013. 01. 02. 16:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejeződött a korábban MDF, most Jólét és Szabadság Demokrata Közösség néven működő szervezet 2010–2011-es gazdálkodására és annak törvényességére vonatkozó ellenőrzése – közölte az ÁSZ.

2011-ben kevesebb állami pénz ment a párthoz

Az ÁSZ-nál kitérnek rá, hogy a párt közzétett éves beszámolóiban 2010-ben 274,4 millió, 2011-ben pedig 110,4 millió forint bevételről adott számot, amelynek 47, illetve 39 százaléka származott állami támogatásból.

Hangsúlyozzák: a beszámolók közül a 2010. évi mutat megbízható képet a gazdálkodásáról. A 2011-es bevételi és kiadási adatok 20,7 millió forinttal kisebb összeget mutattak a ténylegesnél, amelynek a bevételi főösszegre vetített 18,8 százalékos mértéke többszörösen meghaladta az ÁSZ által alkalmazott átfogó lényegességi küszöböt. Emiatt a 2011. évi beszámoló nem mutatott valós képet – olvasható az ÁSZ közleményében.

Hat és félszeresre nőtt az állomány

Kiemelték: amellett hogy a párt bevételszerző tevékenysége során betartotta a párttörvény előírásait, 2009-ben hitelt vett fel a Magyar Fejlesztési Banktól. Mindezeken felül – húzza alá a számvevőszék – a bevételek csökkenése miatt a párt a kölcsönszerződések alapján vállalt kötelezettségeket teljes körűen nem teljesítette: a kölcsönszerződést a pénzintézet felmondta, párt bevételéhez viszonyított kötelezettségállománya a 2010-es közel két és félszereséről 2011-re hat és félszeresére nőtt.

Az ÁSZ véleménye szerint a párttörvény szabályozási hiányosságait jelzik, hogy a 2011. évi beszámoló jelentős hibákat rejtett magában és hogy a kötelezettségállomány megemelkedett. „A jogszabály ugyanis nem rendelkezik kötelező könyvvizsgálatról, nincs összhangban a számviteli törvénnyel, illetve sem a párttörvényben, sem az állami vagyontörvényben nincsenek szabályozott garanciák a fizetésképtelenség esetére” – hívja fel a figyelmet a szervezet.

Meghiúsították az ellenőrzést

Az ellenőrzéshez a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt (FKGP) teljes körű, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) hiányos adatszolgáltatást teljesített. Az MCF Roma Összefogás Párt az ÁSZ-törvényben előírt közreműködési kötelezettségének nem tett eleget, meghiúsítva az ellenőrzés lefolytatását. A hiányos adatszolgáltatás, illetve a közreműködői kötelezettség nem megfelelő teljesítése miatt az ÁSZ ügyészségi jelzéssel élt. Ismert, a Kolompár Orbán által alapított párt ugyan elindult a parlamenti választásokon 2006-ban és 2010-ben, de alig kapott pár ezer szavazatot.

December 19-én az ügyész az elsőfokú ítélethez képest hosszabb időtartamú börtönbüntetés kiszabását kérte Kolompárra. Július 5-én 1 év 10 hónapra ítélték az Országos Cigány Önkormányzat egykori elnökét. A Kolompár és nyolc társa ellen 2009 novemberében kezdődött, majd 2010 nyarán újraindult perben három ügyet egyesítettek.

A székház eladásából rendezték a kötelezettségeket

Az FKGP a 2005 és 2008 közötti időszak éves beszámolóit 2011 februárjában tette közzé, a 2009 és 2011 közötti évekre beszámolókészítési és -közzétételi kötelezettségét a párttörvényben előírt határidőn túl teljesítette. A számviteli szabályozás megfelelősége érdekében 2011. január 1-jei hatállyal módosította pénzkezelési szabályzatát megteremtve az összhangot a számviteli törvény előírásaival. Az ÁSZ felhívására a könyvvezetési hibákat önellenőrzéssel helyesbítették, a párt kötelezettségeit a saját tulajdonú székház értékesítéséből befolyt 1,32 milliárd forint bevételből rendezte.

Nem szankcionál az ÁSZ

Az FKGP a számviteli bizonylatok jogszabályban előírt alaki és tartalmi követelményeit nem teljes körűen érvényesítette, azonban az ellenőrzés által feltárt hiányosságoknak nem volt kihatása a 2011. évi beszámolóra. A párt 2012 májusában tett eleget a 2005 és 2008 közötti évekre vonatkozó nullás bevallási kötelezettségének. 2011-ben szabályszerűen teljesítette az előírt adó- és járulékmegállapítási, nyilvántartási, levonási, bevallási és befizetési kötelezettségét – írja az ÁSZ.

Az MSZDP a korábbi ellenőrzés során megfogalmazott 2007. és 2008. évi módosított, valamint a 2009 és 2011 közötti éves beszámolók elkészítését, közzétételét nem igazolta. A párttörvény az ÁSZ-felhívás teljesítésére vonatkozóan nem határoz meg határidőt, továbbá nem tartalmaz szankciót arra az esetre, ha a párt a beszámolókészítési és -közzétételi kötelezettségét nem teljesíti. Az MSZDP a számviteli törvény előírásai ellenére nem módosította a számviteli politikáját, könyvvezetési kötelezettségét nem teljesítette, amelyért a képviseletre jogosult személy a felelős – zárul a közlemény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.