Újabb törvénysértésekre bukkantak az MDF háza táján

Számos törvénysértést tárt fel az Antall József Alapítvány gazdálkodásában az Állami Számvevőszék ellenőrzése.

WL
2013. 01. 11. 13:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erről szóló összegzést a számvevőszék juttatta el az MTI-hez. Az ÁSZ az alapítvány 2010-es és 2011-es évi gazdálkodásának törvényességét értékelte. A pártalapítvány – amelyet az MDF (2011. június 18-ától Jólét és Szabadság Demokrata Közösség) 2003-ban hozott létre – a vizsgált két évben összesen mintegy 75 millió forint közpénzt kapott a központi költségvetésből.

Az ÁSZ közölte, hogy a pártalapítványi jelentéseket nem tették közzé, a beszámolókat nem a jogszabályok szerint készítették el, továbbá az alapítvány céljaihoz nem köthető kiadásokat is elszámoltak, és a számvevőszék korábbi intézkedési javaslatait sem hajtották végre. Az ÁSZ ellenőrzése feltárta azt is, hogy a pártalapítvány kuratóriuma a belső szabályzat előírásától eltérően nem fogadott el éves költségvetést, mert azokat nem készítették el.

Az ÁSZ az anyagban javasolta a kuratórium szabályszerű működését szolgáló, illetve az éves beszámolási előírások érvényesítését célzó intézkedések megtételét. Így egyebek mellett indítványozta, hogy szüntessék meg a szabályozott céloktól eltérő finanszírozást, fizettessék vissza a jogtalanul kiutalt támogatást.

Korábban az SZDSZ-t is vizsgálták

Az ÁSZ munkatársai még szeptemberben számoltak be az SZDSZ és pártalapítványa, a Szabó Miklós Alapítvány 2009-es és 2010-es gazdálkodásának vizsgálati eredményeiről. Eszerint a teljesség és valódiság elvének sem felelt meg az SZDSZ 2010-es beszámolója; a parlamentből kikerült párt nem tudott elszámolni egy 56,5  millió forintos adomány törvényszerűségével, ezért ezt az összeget vissza kell fizetnie az államkasszába. Horváth Balázs felügyeleti vezető akkor elmondta: a törvényhozásból kiesett pártokra általában is jellemző, hogy vagy nem teszik közzé beszámolóikat, vagy nem megbízható, valótlan adatokat közölnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.