Bírósági tárgyalás a világhálón?

A megvesztegetett hivatalnok nevét, képmását, hangját és tárgyalótermi vallomását nyilvánosságra hozhatná a sajtó, a vesztegetőről viszont csak a hozzájárulásával közölhetne személyes információt – így vélekedik Péterfalvi Attila. Az adatvédelmi hatóság vezetője szerint új törvényben kellene szabályozni azt is, megengedhető-e, hogy a hallgatóság padsoraiból bárki közvetlenül kitehesse a világhálóra, mi történik a bíróságon.

Kulcsár Anna
2013. 10. 23. 17:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg nincs minden fontos részletre kiterjedő, egységes törvény a bírósági tárgyalások nyilvánosságáról, számos előírást csak alacsonyabb szintű jogszabály, miniszteri rendelet tartalmaz. Az adatvédelem és a tájékozódás, tájékoztatás szempontjai így – a technikai háttér gyors fejlődése miatt is – összeütközésbe kerülhetnek. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vezetője emiatt új rendelkezések megalkotását sürgeti. Péterfalvi Attila arra hivatkozik: a nyilvánosság az egyik garanciája a tisztességes eljárásnak, ugyanakkor meg kell találni az egyensúlyt a különféle perek résztvevőinek magánélete és a nagyközönség tájékozódási igénye, információéhsége között.

Régi vitatott kérdés, milyen részletek közölhetők akkor, ha a bűnügyeknek és a polgári pereknek egyszerű magánszemélyek a résztvevői, és milyen tájékoztatás adható, ha az eljárásokban közéleti emberek vesznek részt. Péterfalvi Attila úgy látja, a nyilvánosság csak nagyon csekély mértékben korlátozható, ha közfeladatot ellátó szervezetről vagy személyről van szó. A megvesztegetett hivatalnok nevét, képmását, hangját, tisztségét és tárgyalótermi vallomását például nyilvánosságra hozhatná a sajtó. Az előnyt, pénzt ígérő magánszemély adatai viszont csak a hozzájárulásával lennének közölhetők. Az NAIH elnöke indokoltnak látja ugyanakkor, hogy a közszereplők magánélete, magánszférája megfelelő védelmet kapjon. Az érintettek válóperéről példának okáért csak hozzájárulásukkal lehessen tudósítani.

Új, izgalmas kérdés, hogy közvetlenül is megjelenhetnének-e a tárgyalótermi események a világhálón. Péterfalvi Attila emlékeztetett: újságírók élő, online közvetítéssel percről percre szeretnének beszámolni a közérdekű perekről. Az adatvédelmi hatóság vezetője szerint a gondot valójában nem ez okozza, hiszen a médiumok felelőssége egyértelmű. Esetenként súlyos következményekkel járhatna viszont az, ha a hallgatóság soraiból más érdeklődők minden korlátozás nélkül küldenének beszámolót a világhálóra. Személyüket nem lehetne azonosítani, tévedésüket, kártételeiket pedig számon kérni. – A szabályozásnak ezt a dilemmát mérlegelnie kell – fogalmazott az MNO-nak az elnök.

Az információszabadság hatóság vezetője fontosnak tartja, hogy a bírósági ítéletek elektronikus és papíralapú változatban továbbra is megismerhetők legyenek. A joggyakorlatról ugyanis valójában így tájékozódhatnak az érdeklődők. Péterfalvi szerint az adatvédelem és a nyilvánosság kívánalmai akkor kerülhetnek összhangba, ha a határozatokat megfelelően anonimizálják, vagyis kihagyják belőlük azokat a részleteket, amelyek felismerhetővé tennék a per szereplőit. A tényeknek ugyanakkor ki kell derülniük a dokumentumokból. A NAIH vezetője úgy véli: megerősítené a bíróságokba vetett bizalmat, ha a jogalkotók mielőbb kidolgoznák a tárgyalások nyilvánosságáról szóló új, átfogó törvényt. Elképzeléseit Péterfalvi Attila csütörtökön egy nemzetközi tanácskozáson részletesen is kifejti Budapesten.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.