Odacsapna a Fidelitas az alapítványi maffiának

Új kezdeményezéssel lép fel a karitatívalapítvány-biznisszel szemben a Fidelitas.

BuL
2013. 12. 18. 19:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy bizonyos összeghatár feletti egyszázalékos szja-támogatás esetén kötelezően ellenőriztetnék a karitatív alapítványok gazdálkodását a Fidesz-frakció fidelitasos tagjai, akik erről törvényjavaslatot nyújtanak be – jelentette be szerdán a Fidesz ifjúsági szervezetének alelnöke.

Falusi Vajk az MTI-nek elmondta: az összeghatár kialakítása előtt egyeztetnek évek óta működő karitatív szervezetekkel.

A Fidelitas az alapítványi támogatások átláthatóbbá tételét szeretné elérni, mert álláspontjuk szerint jelenleg több alapítvány is visszaél a segíteni akaró emberek bizalmával és pénzével, és az egyszázalékos felajánlásoknak is csak a „töredéke” jut el a rászorulókhoz. Falusi Vajk úgy fogalmazott: egyre több „ügyeskedő” jelenik meg a karitatív szervezetek körül, akik egyfajta „alapítványbizniszt” üzemeltetnek.

A Fidelitas szerint a törvényjavaslatuk elfogadásával még időben kiderülhetne egy-egy szervezetről, ha az „alapítványmaffiába” tartozik.

A Fidesz ifjúsági tagozatának kezdeményezését az váltotta ki, hogy az Index kedden reggel közölte: „mentős körökben jó ideje terjed a pletyka”, hogy a Gyermekrák Alapítvány Gyermekmentő feliratú Mercedesével reggelente maga Balogh István, az alapítvány elnöke furikázik otthona és a belváros között. A portál újságírója többször is a tanúja volt, hogy Balogh István az adományokból vásárolt, személyautós kivitelű betegszállítóval teszi meg a távot budaligeti villája és az alapítvány VIII. kerületi, Rákóczi téri irodája között. A portál kérdésére az alapítvány elnöke azt mondta, hogy a betegszállítót néha „közérdekű ügyintézésre” is igénybe veszik, de magáncélra soha nem használják.

Falusi Vajk feltette a kérdést, vajon Balogh István tud-e még tükörbe nézni. Az alapítvány elnökének háza előtt – sajtótájékoztató keretében – egy tükröt helyeztek el.

A Fidelitas üdvözli, hogy az átlátható adományozás érdekében Semmelweis Garancia védjegyet vezet be az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.