Felfüggeszthetik Hiszékeny Dezső mentelmi jogát

A legfőbb ügyész vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt tett indítványt.

MNO
2014. 07. 10. 9:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyben felmerült megalapozott gyanú lényege szerint egy vállalkozó megtudta, hogy Budapest XIII. kerületében van egy olyan üzlethelyiség, amelynek a bérleti jogát az önkormányzat eddig nyilvánosan nem hirdette meg, az jelenleg használaton kívül van.

2013 januárjában Hiszékeny Dezső akkori alpolgármester – akinek a működési körébe tartozott a kerület üzlethelyiségeinek, lakásainak kezelése – közvetítő útján jogtalanul 5 millió forintot kért a saját részére azért, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő üzlethelyiség bérleti jogát a bérlemény üzleti hasznosítását tervező személynek juttassa. A jogtalan vagyoni előny átadására végül nem került sor.

Hiszékeny cselekménye vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette megalapozott gyanújának megállapítására alkalmas – közölte a Legfőbb Ügyészség kommunikációs és sajtóosztálya.

Hiszékeny az áprilisi parlamenti választáson az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP színeiben szerzett országgyűlési mandátumot a főváros XIII. kerületében, jelenleg az MSZP-frakció tagja az Országgyűlésben.

Négy gyanúsítottja van annak az ügynek, amelyben Hiszékeny Dezső MSZP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél – közölte az MTI érdeklődésére a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Fazekas Géza ismertetése szerint a vesztegetés és más bűncselekmények miatt indult nyomozás tavaly januárban, egy magánszemély feljelentése alapján indult. Egy embert tavaly novemberben, további hármat pedig a múlt hónapban gyanúsítottak meg, valamennyiüket különböző korrupciós bűncselekményekkel, amelyek XIII. kerületi ingatlanokhoz kapcsolódnak. A gyanúsítottak egyike a XIII. kerületi önkormányzat egyik cégének alkalmazottja.

Az Együtt-PM nem kér Hiszékeny Dezsőből, ha a korrupciós gyanú bebizonyosodik. A Bajnai-féle szövetség társelnöke azt mondta, nem vesznek részt az őszi önkormányzati választásokon egy olyan szövetségben, ahol a partnerek esetében felmerül bármilyen bűncselekmény gyanúja. – Nem szeretnénk olyan szövetségben benne lenni, ahol bármilyen gyanú rávetül bármelyik partnerünkre, ami bűncselekmény gyanúját veti föl. Bízom benne, hogy Hiszékeny Dezsőnél nem erről van szó, de nem tudom megítélni, de ha elkövette ezt, akkor nem szeretnénk vele közösen menni – mondta Juhász Péter társelnök.

Soha senkitől nem kért és nem kapott pénzt – jelentette ki Hiszékeny Dezső délutáni sajtótájékoztatóján. Közölte, a konkrét ügyről nincsenek információi, a sajtóból értesült róla ő is, ezért majd megkeresi a legfőbb ügyészt is. Hiszékeny Dezső azt mondta, lemond mentelmi jogáról és áll a nyomozó hatóságok rendelkezésére. Az ügyet úgy értékelte, hogy a legfőbb ügyész a köztársasági elnök helyett meghirdette a választási kampányt. Hozzátette: a forgatókönyv „unalomig ismert”, politikai megrendelésre különböző intézmények, szervek azon kezdenek el dolgozni, hogy valakit lejárassanak. Jelen esetben is ez történik – jelentette ki.

 

Hiszékeny Dezső hangsúlyozta, nem követett el bűncselekményt. Katonacsaládban nőtt fel, ahol nagyon fontos volt a tisztesség és a becsület – fogalmazott. Azt mondta, a becsületében akarják megalázni, ezért meg kívánja védeni magát. Szerinte sokaknak szúrhatta a szemét az, hogy szóvá tette, a nemzeti mobilfizetési részvénytársaság be akarja csapni az embereket. Azt is kifogásolta, hogy milyen színvonalon dolgozik az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága – tette hozzá. „Azt gondolom, hogy a hatalom el akar némítani. Nem fogok csendben maradni” – jelentette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.