Azeri pénzek: az Europolhoz fordul Molnár Zsolt

A nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke egyúttal vitára hívta a belügyminisztert.

Katona Mariann
2017. 09. 25. 14:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Europolhoz, vagyis az Európai Rendőrségi Hivatalhoz fordul a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke az azeri kiadatás és a hazánkba érkező azeri dollármilliók miatt. Emlékezetes, az itthon egy örmény katonát álmában megölő azeri baltás gyilkost 2012-ben adta ki a magyar kormány hazájának, ahol lényegében nemzeti hősként ünnepelték. A sajtóhírek szerint pedig ebben az időszakban Azerbajdzsánból 9 millió dollár érkezett – több más ország mellett – egy magyar offshore számlára is. Molnár Zsolt arra kíváncsi, van-e a kettő között összefüggés.

A szocialista politikus elmondása szerint az Europolnak a pénzmosással kapcsolatban vannak fontos hatáskörei – ekkora összegű utalásnak gyanút kell keltenie –, ráadásul segítheti az itthon csak vontatottan haladó felderítést és az ügy tisztázását. A magyar hatóságok ugyanis – mint Molnár Zsolt mondta – ezt az ügyet egymásnak dobálják tovább, mint a forró krumplit.

Az Europol mellett az úgynevezett Európai Bank Hatóságot is megkeresi a bizottsági elnök. Ez már nem egy nyomozó szerv, hanem a pénzmosással kapcsolatos szabályozás a feladata. Ennek a hatóságnak abban lehet szerepe, hogy vajon a hazai jogszabályok megfelelők-e ahhoz, hogy a gyanús, tisztázatlan pénzmozgásokra fény derüljön.

Molnár Zsolt egyúttal televíziós kamerák előtti vitára hívta a belügyminisztert, a legfőbb ügyészség képviselőjét vagy éppen az adóhatóságot felügyelő minisztert, hogy tisztázhassák az ügyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.