Süli János már Paks III.-at tervezné

A tárca nélküli miniszter a 2030-ra elöregedő erőművek pótlásának szükségességével érvel.

MN
2017. 10. 05. 13:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Süli János nem tartja kérdésnek Paks II.-t, sőt újabb blokkok tervezését véli szükségesnek, mivel az elöregedő erőművek leállása miatt 2030-ra mintegy 5000 megawatt teljesítményhiány várható a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító szerint. Az atomerőmű két új blokkjának megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a Századvég Gazdaságkutató Zrt. konferenciáján csütörtökön hívta fel erre a figyelmet. A tervek a felvonulási épületek januári kivitelezéséről szólnak. A szükséges engedélyek kiadása után pedig 2020-ban indulhat a két új atomerőművi blokk építése, amelyek közül az elsőt 2026-ban, a másikat 2027-ben szeretnék átadni – írja az MTI.

Kádár Andrea, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energetikáért felelős helyettes államtitkára előadásában kifejtette: a Nemzeti energiastratégiában megfogalmazott fő célok és eszközrendszerek megváltoztatása nem indokolt, a kormányzati prioritás továbbra is a hazai energiaellátás hosszú távú fenntarthatósága, az ellátásbiztonság és a versenyképesség garantálása. Előadásában kitért arra, hogy Magyarország célul tűzte ki 2020-ra a primerenergia-felhasználás 10 százalékos csökkentését 2005-höz képest, ebben kiemelkedő szerepet töltenek be a hazai energiahatékonysági programok. Kiemelte az ellátásbiztonság fontos eszközeként a regionális együttműködés erősítését, illetve a határkeresztező kapacitások kiépítését. Az állami szerepvállalással kapcsolatban egyebek mellett elmondta: a 2010-es kormányváltás előtt a jövedelmekhez viszonyítva az Európai Unióban a magyar családoknak volt a legdrágább a gáz és az áram.

Süli János kiemelte, hogy az új blokkok környezetvédelmi és a telephelyengedélye már jogerős. A jövő év közepén adják be a műszaki terveket az Országos Atomenergia Hivatalhoz, amely, ha mindent rendben talál, megadja a létesítési engedélyt, ennek határideje 15 hónap – jelezte. Hozzátette: a létesítési engedély birtokában lehet a két új blokk építését megkezdeni. A tárca nélküli miniszter kitért arra: a magyar villamosenergia-ellátás 30-32 százalékát importból fedezik, de idén januárban a rendkívüli hideg miatt ez az arány 54 százalékra is felment. Ha ilyen helyzetben üzemzavar történik, az komolyan veszélyeztetheti a hazai ellátásbiztonságot – jelentette ki. Jelezte azt is, az új blokkok a számítások szerint 93 százalékos teljesítménykihasználtsággal üzemelnek majd, így a megtérülés biztosított. Süli János úgy fogalmazott: Paks nincs a megújuló energiaforrások ellen, azok működését az atomerőművel szerves egységben képzelik el.

Az LMP szerint a Fidesz kapzsisága nem ismer határokat: nem volt elég az EU-s pénzek lenyúlása, gondolatban már a putyini hitelt is felélték, és szükségük van egy újabb pénzcsapra: Paks III.-ra. A Szél-kormány viszont már a második blokk megépítését is le fogja állítani, visszaszerez minden ellopott adóforintot, és a megújuló energiaforrásokkal átvezeti az országot a 21. századba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.