Ellenzéki össztűz a családtámogatásra

A kormány családvédelmi akcióterve helyett Gyurcsány Ferenc hétpontos javaslatát ajánlotta a DK hétfőn a parlamentben. A kormány szerint a szocialisták mindig csak elvettek a családoktól, Gyurcsány felesége pedig európai szintű családi pótlékot javasol, azaz Brüsszelre bízná a döntést.

2019. 03. 12. 12:27
Dömötör Csaba: Gyurcsányéknak nincs morális alapjuk a kritikára Fotó: Teknős Miklós
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány családvédelmi akciótervét vette górcső alá az ellenzék a parlament tegnapi plenáris ülésén. A Demokratikus Koalíció soraiból először Arató Gergely, majd Gréczy Zsolt vonta kérdőre a kormány tagjait a hazai demográfiai helyzet miatt, figyelmükbe ajánlva Gyurcsány Ferenc hétpontos, családokat támogató programját. Arató Gergely szerint javaslatuk segítene az átlagcsaládoknak, „a Gáboroknak és Zsuzsáknak”.

– Gyurcsány Ferencnek és pártjának elég vékony morális talapzata van ahhoz, hogy bárkit is számon kérjen – fogalmazott válaszában Dömötör Csaba. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára emlékeztetett, a szocialista kormányok törölték el az adókedvezményt, az otthonteremtési rendszert, csökkentették a gyes időtartamát. – A gyermekvállalási kedv most 20 százalékkal magasabb, mint 2010-ben volt – mondta az államtitkár, aki kitért arra is, Gyurcsány Ferenc felesége európai szintű családi pótlékot javasol, azaz Brüsszelre bízná a döntést, olyanokra, akik szerint nincs szükség több magyar gyermekre, mert Afrikában születik elég, és a népesedési problémákat megoldja a migráció.

Dömötör Csaba: Gyurcsányéknak nincs morális alapjuk a kritikára
Fotó: Teknős Miklós

Gréczy Zsolt azzal próbált érvelni, hogy utoljára Gyurcsány Ferenc emelte a családi pótlékot, amit legalább ötven százalékkal kellene növelni. Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára válaszában azt mondta: a szocialisták mindig elvettek a magyar családoktól, s amikor valami probléma volt a gazdaságpolitikájukkal, annak mindig a magyar családok itták meg a levét. – A legutóbbi nemzeti konzultáción a válaszadók 90 százaléka úgy vélte, azokat a családtámogatásokat kell emelni, amelyek munkához kötöttek – emlékeztetett az államtitkár.

A családpolitikai intézkedéseket támadta a szocialista Korózs Lajos is, aki szerint az akciók hatására legfeljebb hamarabb fognak megszületni a gyermekek, de nem lesznek többen. A kormány célja, hogy minél fiatalabban szüljenek azok, akik szeretnének gyereket, mert akkor nagyobb esély van arra, hogy vállalnak egy másodikat is – hangsúlyozta Rétvári Bence. Kitért arra is, hogy a csokot 95 ezernél is többen vették már igénybe, 400 ezer ember lakhatásához járul hozzá.

Korózs Lajos egy másik felszólalásában azt kifogásolta, hogy többszöri érdeklődésre sem kapott választ az OECD által javasolt nyugdíjintézkedések bevezetésének lehetőségéről, majd Rétvári Bence válasza alatt elhagyta az üléstermet. Az államtitkár azonban egyértelművé tette, hogy a kormány az OECD javaslataihoz nem asszisztál majd, mert azok eltörölnék a nők negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségét, leépítenék a közmunkát, illetve csökkentenék a gyes időszakát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.