Élő közvetítés
Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Novák Katalin: Továbblépünk a családbarát Magyarország felé vezető úton

A családvédelmi akcióterv a következő lépés a családbarát Magyarország felé vezető úton – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedd este telefonon az MTI-nek.

Forrás: MTI2019. 03. 19. 21:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Katalin az akciótervről folytatott hét és fél órás „élénk, érdemi” parlamenti vitáról szólva kedvezőnek nevezte, hogy „legalább szóban” az ellenzéki pártok is támogatásukról biztosították a célokat. Az ellenzékből csupán egy frakció – a Párbeszéd – nem képviseltette magát, és sok kormánypárti képviselő szólalt fel – jegyezte meg.

Hozzátette, meglátják, mi lesz a szavazásnál, hiszen az eddigi tapasztalataik azt mutatják, hogy a családokat támogató intézkedéseket nem szavazta meg az ellenzék.

Novák Katalin kiemelte: vannak elvi nézetkülönbségeik az ellenzéki pártokkal. Ezek közé sorolta, hogy a kormányzat a munkával kötötte össze a családtámogatásokat, nem a szociálpolitika részének tekinti. Meglátásuk szerint nem kizárólag a szegényeknek járnak a családtámogatások, hanem minden olyan családnak, ahol „felelős módon vállalnak és nevelnek gyermeket”, annyit adnak, amennyire lehetőség van, és a magyar gyermekekben látják a magyar jövőt. Elutasítják azt a nézetet, amely szerint a bevándorlás orvosolná a demográfiai problémákat – emelte ki a kormányzat álláspontját.

Arra hívta fel a figyelmet: az, hogy van lehetőség továbblépni a családok védelmében, elsősorban a magyar emberek szorgalmának köszönhető. Ez tette lehetővé újabb segítő intézkedések bevezetését a gyermekvállalás előtt álló fiataloknak és a már gyermeket nevelő családoknak.

A családvédelmi akciótervről szólva azt szorgalmazta: ne vegyék el azok jó érzését, akik tudnak örülni a bővülő lehetőségeknek. Hozzátette, ne rontsa ezt el senki úgy, hogy „demagóg, valótlan” állításokkal illet olyan intézkedéseket, amelyek még életbe sem léptek.

A miniszterelnök által február 10-én bejelentett hét pontból négy július elsején lép hatályba, a mostani törvényjavaslat ezekkel foglalkozott. Kettőről az őszi ülésszakban dönthetnek, a bölcsődeépítés pedig nem igényel törvénymódosítást – ismertette.

A törvényjavaslatban szerepel a babaváró támogatás, a nagycsaládosok autóvásárlási programja, valamint a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) két bővítése; a szükséges szabályokat rendeletek tartalmazzák, a kereteket pedig törvényi szinten határozzák meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.