Akár tizennégy mandátuma is lehet a Fidesznek

Forrás: MN2019. 04. 03. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenegy és tizennégy közötti mandátumszámot nyerhet a Fidesz a májusi európai parlamenti (EP-) választáson az elérhető 21-ből a Republikon Intézet Hvg.hu-n kedden közölt felmérése szerint.

Mint írták, ha erősödni kezdenének a kormánypártok, megismételnék a 2009-es, kiugró eredményt – 56 százalékkal 14 mandátumot szereznének, továbbá a Momentum és az LMP nem érné el a bejutási küszöböt, akkor a Jobbik és az MSZP–Párbeszéd 3-3, a DK pedig egy képviselőt delegálhatna a strasbourgi székhelyű testületbe.

A közvélemény-kutató által készített másik modellben, amelyben a jelenlegi kutatási adatokból feltételezhetőnél a Fidesz jóval gyengébben szerepelve 46 százalékot érne el, 11 mandátumhoz jutna, az LMP, valamint a Momentum az ötszázalékos küszöböt abszolválva egy-egy képviselőt delegálhatna az EP-be, a DK pedig megduplázhatná ezt az eredményt, míg a Jobbik, valamint a szocialisták és a Párbeszéd alkotta tandem változatlanul 3-3 mandátumot szerezne. Az utóbbi két párt szempontjából azért érdekes ez a lehetőség, mert a 4. helyen szereplő párbeszédes Jávor Benedek így sem jutna mandátumhoz.

– A kisebb pártok kiesése nem feltétlenül a Fidesznek, hanem az összes bejutónak kedvezhet. Az, hogy az LMP és a Momentum rosszabb szereplése mely pártoknak jelent pluszmandátumot, tizedszázalékokon múlhat – írták, hozzátéve: az eredmények nagyban függnek a választási részvételtől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.