Ismét vizsgálja az Eliost az Európai Bizottság

Noha az Elios Zrt.-ről már kimondták a hatóságok, hogy nem követett el törvénysértést, az Európai Bizottság újabb vizsgálatot indított a cég ellen, most éppen kartellezés gyanújával. Nem először fordul elő, hogy a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak korábban résztulajdonában lévő vállalat ellen éppen a választási kampányok idején indul újabb uniós vizsgálat.

Nagy Áron
2019. 04. 10. 8:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszel harmadszor próbálja kijátszani az Elios-kártyát az Orbán-kormány ellen, ugyanis két hónappal az európai parlamenti (EP) választások előtt az Index információi szerint az Európai Bizottság (EB) versenypolitikai főigazgatóságának emberei rajtaütés­szerű ellenőrzést tartottak öt cégnél, köztük a miniszterelnök vejével rendszeresen kapcsolatba hozott Elios Innovatív Zrt.-nél. Az EB ellenőrei most azt vizsgálják, vajon összejátszottak-e a vállalatok az egyes települések közvilágítási rendszerének korszerűsítésére kiírt közbeszerzéseken.

Ismert, hogy a 2014-es választásokhoz hasonlóan közeli időpontban derült ki: az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálatot folytat a társaság ellen, és a céget a LED-alapú közvilágítás kiépítésére vonatkozó közbeszerzési eljárásokkal összefüggő szabálytalanságok és jogsértések elkövetésével vádoló jelentése is a 2018-as választáshoz meglepően közeli időpontban készült el.

Az ellenzék és a balliberális sajtó mindezt a kormányfő és családja, rajtuk keresztül pedig a Fidesz–KDNP elleni hangulatkeltésre próbálta felhasználni annak apropóján, hogy Tiborcz István és Erdei Bálint még 2009-ben alapított egy céget, amelyből a későbbiek során jött létre az Elios.

Az OLAF és az EB által vizsgált időszakban azonban a társaság fő tulajdonosa Simicska Lajos Közgép Zrt.-je volt, nem Tiborcz. Ezt a tényt viszont az unió csalás elleni hivatal elhallgatta a jelentésében, amely ráadásul tévesen adta meg az Elios beruházásaikor használt LED-izzók élettartamát, ezzel pedig azt a hamis látszatot keltette, hogy a cég nem megfelelő technikát nem megfelelő áron számolt el az önkormányzatoknak.

Fontos kiemelni azonban, hogy az OLAF nem nyomozó hatóság. A hivatal által lefolytatott vizsgálatok alapján a tagállamok bűnüldöző szervei járnak el. Ez történt az Elios-ügyben is, amit tavaly ősszel zárt le a Nemzeti Nyomozó Iroda.

Az Országos Rendőr-főkapitányság akkor azt közölte: az eljárás során jelentős mennyiségű iratanyagot foglaltak le és vettek – a társhatóságok bevonásával – revízió alá, elvégezték a büntetőeljárási törvény előírásainak megfelelő valamennyi nyomozati cselekményt, és megállapították, hogy nem történt bűncselekmény. Ezt a Közbeszerzési Hatóság elnöke is megerősítette, hozzátéve: „Ez valószínűleg egy felfújt téma volt az adott időszakban”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.