Albertirsán a közösség összefogása segített felhúzni a sportcsarnokot

Albertirsa egykor az itt végződő, Szovjetunióból érkező elektromos távvezetékről volt híres, manapság pedig a bővülő budapesti agglomeráció egyik legdinamikusabban fejlődő települése. A kisvárosba egyre többen költöznek, köztük olyanok is, akik külföldről térnek haza. A 13 ezer lakosú Irsán (ahogy a helyiek nevezik) legutóbb sportcsarnok épült, amihez nem csak a kormányzat támogatása kellett.

2019. 05. 17. 5:55
null
A létesítmény az ott lakók büszkesége, még élhetőbbé teszi a Pest megyei kisvárost Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Berlinben hiányzott az élet sava-borsa! – jegyezte meg Békiné Szalai Katinka annak kapcsán, hogy férje több évet dolgozott Németországban, és most úgy döntöttek, hogy visszatérnek Magyarországra, a családfő szülővárosába, a Pest megyei Albertirsára.

Az ötfős család egy ismerőstől vásárolt egy régebbi házat önerőből, és azon gondolkodnak, hogy a kormány családtámogatási juttatásainak segítségével bővítik ki az ingatlant. A háromgyermekes családanya elmondása szerint jó közösségbe, rendezett településre tértek vissza.

A létesítmény az ott lakók büszkesége, még élhetőbbé teszi a Pest megyei kisvárost
Fotó: Bach Máté

– Tárt karokkal vártak itthon volt kollégáim, korábbi munkahelyemen tudtam újra elhelyezkedni, és ami a legfontosabb, a többéves németországi kitérő után is jól érzik magukat a gyerekek a kisvárosban, mivel mindig magyarnak neveltük őket – foglalta össze Békiné Szalai Katinka a hazatérés körülményeit, hozzátéve: amikor látogatóban voltak Magyarországon, akkor egy-egy hétre az albertirsai iskolába járt a lányuk, hogy megismerkedhessen a gyerekekkel, a tanárokkal.

Az is sokat jelentett, hogy a közelben laknak a nagyszülők. A hosszabb távollét arra is jó volt, hogy a család lássa azt a változást, amin a kisváros az elmúlt években átment.

– Sok a fiatal, egyre többen telepednek le, itt alapítanak családot, sokan Budapestről érkeznek. Épült egy szuper sportpálya, ami korábban nem volt, megújult a strand, és most adták át a városi sportcsarnokot, ahova biztos, hogy az összes gyermekem el fog járni, mivel mindannyian sportolnak – vette számba az újdonságokat.

Kiss-Bartos Dorottya szerint egyszerre közel és távol van Budapesttől Albertirsa. Közel, mert naponta lehet ingázni annak, aki a fővárosban dolgozik, és távol annyira, hogy a vidéki élet előnyei – csend, jó levegő, összetartó közösség – élvezhetők.

A szintén háromgyerekes édesanya aktívan sportol, ezért a Budapestnél kedvezőbb ingatlanárak mellett az új városi sportcsarnokot említette meg, ami még élhetőbbé teszi Albertirsát. – Az Albertirsai Sportegyesület a nagyszámú gyermeksportolóra, a látvány- és csapatsportokra tekintettel élt az utánpótlás-nevelést kiemelt célként kezelő taós pályázat lehetőségével – mondta Kiss-Bartos Dorottya, aki maga is részt vesz az egyesület munkájában, és kezdettől fogva szorgalmazta a csarnoképítést.

– A most átadott sportlétesítménnyel kapcsolatos első, az önkormányzat elé terjesztett kérelem április 30-án múlt három éve, a pályázaton való elindulást lakossági összefogás, aláírásgyűjtés segítette, ami a cégek megkeresésekor, a taós források megszerzésekor is sokat jelentett – sorolta az átadásig vezető utat.

– Albertirsa életében az eddigi legnagyobb beruházás az 1,64 milliárd forintból megvalósult városi sportcsarnok – emelte ki a Magyar Nemzetnek Szőke Szabolcs fideszes alpolgármester.

Hozzátette: a költségekből 900 millió forint állami támogatásként érkezett a településre, melyből 750 millió a taós pénz, 150 millió forintot pedig a Belügyminisztérium adott. – A településen több szakosztály keretében közel hatszázan sportolnak, ezért is fontos az új létesítmény, hiszen korábban nem volt olyan fedett pálya, ahol a csapatsportokat versenyszerűen űzni lehetett volna.

A létesítmény természetesen a városi rendezvényeknek is otthont tud adni – emelte ki az alpolgármester. A kormánypárti politikus a város fejlődése kapcsán külön hangsúlyozta: a közösség összetartását, kényelmét erősítik, hogy az elmúlt években elkészült a volt zsinagóga felújításával a Művészetek Háza, megújult az összes bölcsőde, óvoda.

– A 35 éve átadott gyógyvizes strandfürdőt a mostani önkormányzati ciklusban teljesen felújítottuk, új, családi csúszdát építettünk, és szeretnénk, ha gyógyászati szárnnyal és szállodával bővíthetnénk a szolgáltatásokat – fogalmazta meg a település egyik nagy álmát Szőke Szabolcs.

A fejlesztések forrását firtató kérdésünkre az alpolgármester elmondta: jelentős a város iparűzési adóbevétele, a Mavír Zrt. országos jelentőségű elektromos alállomása mellett több élelmiszeripari vállalat is működik a településen, de van például egy gyorsan fejlődő, mikromotorokat gyártó, fejlesztő vállalkozás is.

A politikus szerint fontos, hogy bővíteni tudják Albertirsa szolgáltatásait, mivel a település lélekszáma folyamatosan nő, mára átlépte a 13 ezer főt. – Az elmúlt évtizedben több új utca épült a városban, és arra számítunk, hogy ha ilyen ütemben növekszünk tovább, akkor újabbak is épülhetnek – jegyezte meg Szőke Szabolcs.

Közelebb kerül az agglomeráció

Még ebben az esztendőben várható, hogy átadják a forgalomnak az új, kétszer két sávos M4-es gyorsforgalmi út Vecsés és Ceglédbercel közötti szakaszát. A délkeleti agglomeráció alacsonyabb áraival jelenthet alternatívát azoknak, akiket a munkájuk ugyan a fővároshoz köt, mégis nyugodtabb, vidékiesebb életre vágynak. Amint azt a Magyar Nemzet helyi ingatlanirodákra hivatkozva megírta: Albert­irsán a jó elővárosi vasúti kapcsolaton túl az autópálya-fejlesztés miatt is érezhetően fokozódott a vevői érdeklődés.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.