A nyelv a megmaradás kulcsa

Munkatársunktól
2019. 08. 12. 8:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meg kell őrizni a svédországi magyarok nemzeti identitását – emelte ki a Miniszterelnökség az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében, amelyben azt írták: Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos aznap a svédországi Hälleberga városában magyar kormánytámogatással megvásárolt és felújított ifjúsági központban járt. Ott rendezték meg idén a 23. Kék Virág Magyar Anyanyelvi Tábort, amely több évtizedes működése óta minden évben magyar gyermekek százait emlékezteti és segíti nemzeti identitásuk, kultúrájuk, anyanyelvük megtartására. A miniszteri biztos megköszönte a helyi magyar szervezetek, pedagógusok, szülők munkáját és helytállását.

A Kék Virág magyar anyanyelvi tábor témája minden évben egy-egy magyar történelmi kor, kiegészülve a Kárpát-medence földrajzának bemutatásával, a témához kapcsolódó magyar irodalom oktatásával. Ebben az évben a tábor mottója: „Magyar vagyok, s e kincset őriznem kell!” A bentlakásos táborokban négy-öt korcsoportban folyik az oktatás telt házzal, idén gyermek és 19 oktató vesz részt az eseményen. A pedagógusok Svédország mellett Magyarországról, Erdélyből és a Felvidékről érkeznek, hogy munkájukkal segítsék a svédországi magyarok identitásának megmaradását és gazdagítását.

A tábort szervező „Őrszavak – Custos” Magyar Nyelvápolók Egyesülete 2014-ben Külhoni Magyarságért-díjban részesült.

A Miniszterelnökség kiemelte: a kormány nagy hangsúlyt helyez a diaszpórában élő magyar közösségekre, különösen a fiatalokra és az oktatás támogatására, hiszen a felnövekvő generáció jelenti a mindenkori magyarság jövőjét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.