Kiszűrhetők lesznek az egészségügy potyautasai

Senki nem fog elesni az orvosi ellátástól az új társadalombiztosítási szabályok miatt, nem ez, hanem a rendezett járulékfizetés a célja a jövő év közepén életbe lépő rendelkezéseknek hangsúlyozták lapunknak a rendszerre rálátó szakértők. Szerintük az előttünk álló bő fél év elegendő lehet ahhoz, hogy mindenki megnyugtató módon felkészülhessen az új helyzetre.

Magyar Nemzet
2019. 12. 20. 7:20
null
Aki eddig jogosult volt ellátásra, ez után is az lesz Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint tíz éve, 2007 óta állnak online összeköttetésben a kórházak, rendelők, patikák az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral, illetve újkori nevén a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel, és kapnak tájékoztatást arról, ha az ellátandó vagy receptet kiváltani szándékozó betegnek rendezetlen az egészségbiztosítási jogviszonya.

Az egészségügyi szolgáltatónak ugyan ilyenkor „piros lámpa” jelzi a problémát, ennek azonban semmilyen következménye nincs, a beteg ugyanúgy megkapja az ellátást vagy a gyógyszerét akkor is, ha sem ő, sem az állam nem fizet utána járulékot.

Aki eddig jogosult volt ellátásra, ez után is az lesz
Fotó: Teknős Miklós

Magyarországon jelenleg 4,1-4,2 millióan dolgoznak és fizetnek járulékot. Ennél több, mintegy ötmillió ember után a költségvetés áll helyt, ők a 18 év alattiak, a hallgatói jogviszonyban állók, a nyugdíjasok, a kismamák, a szociálisan rászorulók és a hajléktalanok, akiknek állandó magyarországi lakcímük van.

Emellett nagyjából 350 ezren egyik csoportba sem tartoznak, ők havonta 7500 forint (a jövő évtől 7710 forintot) kötelező egészségbiztosítási szolgáltatási járulék fizetésére kötelezettek.

Az adóhivatal lapunknak korábban azonban azt mondta, hogy közülük csak 271 ezren tesznek eleget a járulékfizetési kötelezettségüknek. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára pedig tegnap az MTI-nek 75 ezer potyautasról beszélt. Forrásaink szerint mintegy 450 ezren vannak olyanok, akiknek járulékot kellene fizetniük, de nem teszik, feltételezhetően azért, mert külföldön élnek, dolgoznak.

Rajtuk kívül rendezetlen még az egészségbiztosítási jogviszonya nagyjából ötvenezer embernek, akik után ugyan fizetne az állam a járulékot, mert nyugdíjasokról, tanulókról vagy gyesen lévő kismamákról van szó, ám nekik nincs állandó magyarországi lakóhelyük, ami azonban a rendezett jogviszony feltétele lenne.

A jövő júliusban hatályba lépő új társadalombiztosítási szabályok a visszaélések kiszűrését szolgálják. Önhibáján kívül továbbra sem eshet el senki az egészségügyi ellátástól, ennek érdekében a leghátrányosabb régiókban, illetve a szociálisan nehéz helyzetben élőkre különös figyelemmel lesznek az új szabályozás bevezetésekor. Fél év van arra, hogy az állampolgárok, az orvosok és minden érintett felkészüljön, nem fordulhat elő, hogy aki fizet, az ne jusson hozzá az ellátáshoz.

Ahogyan az sem, hogy valaki az orvosnál értesüljön arról, hogy mivel nem fizetett, nem látják el, és azt is el kell kerülni, hogy a nem fizetőket a sürgősségi osztályoknak kelljen ellátniuk. Aki eddig jogosulttá válhatott az egészségügyi ellátásra, az ez után is az lehet.

Emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy statisztikák szerint az eddigi nyilatkozatokkal szemben nem elsősorban a leszakadt régiókban, hanem sokszor a jómódú környékeken élők között vannak többen azok, akiknek nincs bejelentett munkaviszonyuk, más jogcímen sem jogosultak az ellátásra, így egyéni járulékfizetésre kötelezettek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.