időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Mindennapi betevő segítőkész emberektől

Haiman Éva
2020.01.14. 06:30
Mindennapi betevő segítőkész emberektől

Több száz rászorulónak jelentenek segítséget azok az ételadományok, amelyeket az ország több pontján megtalálható ételdobozba helyeznek ki jóakaratú emberek, egyházi vagy civil szervezetek. Vannak, akik rendszeresen igénybe veszik az adományládákat, mások csak időszakosan szorulnak ilyenfajta segítségre.

Az ételdoboz ötlete Pécsről indult még a 2010-es évek elején, akkor helyezett ki egy fémdobozt a helyi Betegápoló Irgalmasrendi kórház Munkácsy utcai kerítésére Enni adok – Enni kapok felirattal az irgalmasok templomának plébánosa, P. Morvay Imre (Pio atya) azzal a céllal, hogy abba bárki tehet be feleslegessé vált ételt, amit a rászorulók elfogyaszthatnak.

Az ötletet az országban többen is követték, Szigetszentmiklóson a helyi gimnázium végzős diákjai kezdeményezésére került az iskola kerítésére ételszekrény, hogy a maradék tízórai és uzsonna ne a szemetesben végezze.

Könnyebben jut el így az élelmiszer a rászorulókhoz
Fotó: Bach Máté

A dobozokba alapvetően az otthon megmaradt, de még ehető vagy szükségtelenné vált, még lejárati időn belüli tartós élelmiszereket, konzervet, valamint gyümölcsöt és édességet is be lehet tenni. A pécsi szekrényt 2018 őszén végül leszerelték, miután állandó vita, hangoskodás volt körülötte, sokan szemeteltek is az étellel, ám addigra már több egyházi és civil szervezet átvette az ötletet.

Az egyik legsikeresebb ezek közül a Re-Formáló Egyesület, amely országszerte 62 helyen gondoskodik arról, hogy a kihelyezett dobozokban rendszeresen legyen étel, mégpedig olyan, ami emberi fogyasztásra alkalmas.

Önkénteseik ezért folyamatosan ellenőrzik az ételadományokat – tudtuk meg az egyesület elnökétől. Smudláné Fazekas Margit elmondta, hogy a projektet többéves előkészítő munka előzte meg, a cél ugyanis az, hogy hosszú távon és problémamentesen tudjanak ennivalót biztosítani a rászorulóknak.

– Vannak, akik rendszeresen innen jutnak hozzá a napi betevőhöz, ők – tapasztalataink szerint és a közhiedelemmel ellentétben – azonban nem hajléktalanok. Rengeteg embert, kisgyermekes családokat is ismerünk, ahol ugyan mind a két szülő dolgozik, ám az albérlet és a rezsi kifizetése után alig marad pénzük. Nekik az ételadományoknak köszönhetően nem kell a hónap végén kölcsönkérniük – magyarázza az elnök.

Az adakozók között akadnak magánemberek és vállalkozók egyaránt, van, aki csak egy almát vagy néhány teafiltert, míg a pékségek a nap végén megmaradt kenyeret, süteményt helyeznek el az Enni adok-ládákban.

Jóllehet a legutóbbi hírek arról szóltak, hogy a kecskeméti dobozt átmenetileg leszerelték, mert megrongálták, Pio atya majd évtizedes kezdeményezése az egyébként egyáltalán nem általános negatív tapasztalatok ellenére is tovább él.

Sőt az évek során új és új helyszínek kapcsolódnak be a segítségnyújtásnak ebbe a sajátos formájába. A dunakeszi gyártelepi plébánia alig egy éve csatlakozott a kezdeményezéshez, Budakeszin pedig most januárban döntöttek úgy, hogy bekapcsolódnak az ételadományozásba.

A Pest megyei Szada mellett, ahol 2015 óta működtetnek ételszekrényt, karácsonyra dugig pakolták jóakarók az adományládát, a helyi civileknek köszönhetően az ünnepek óta már Őrbottyánban is várja egy doboz a segítségre szorulókat.

Győrben már három ételdobozt működtetnek, Sopronban is sikeres a kezdeményezés, innen a napokban egy olyan fotót posztoltak a közösségi médiában, amelyen túrázók maradék szendvicseiket helyezik el éppen az adományládában.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.