Nem vétózhatja a Jobbik alelnökeit Jakab Péter

Az előzetes tervekhez képest izgalmasabbnak ígérkezik a Jobbik mai tisztújító kongresszusán az alelnökök választása, mivel az új elnök – aki minden bizonnyal Jakab Péter lesz – nem vétózhat majd.

Magyar Nemzet
2020. 01. 25. 7:14
null
A mai tisztújításon a párt vezetőjévé választhatják Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetes tervekhez képest izgalmasabbnak ígérkezik a Jobbik mai tisztújító kongresszusán az alelnökök választása, mivel az új elnök – aki minden bizonnyal Jakab Péter lesz – nem vétózhat majd. Ezt a Népszava információi szerint a párt tisztújítási szabályainak módosítása rögzíti, amit néhány nappal a kongresszus előtt Sneider Tamás javaslatára fogadtak el.

Jakab Péter korábban nyíltan, majd burkoltan jelezte, ki az a hat ember a pártból, akikkel alelnökként együtt kíván dolgozni megválasztása esetén. Az első alkalommal az országos választmány nem adott zöld jelzést a jelenlegi frakcióvezető feltételeinek, a mostani választás előtt pedig már csak utalt arra, kiket látna szívesen maga mellett.

A mai tisztújításon a párt vezetőjévé választhatják
Fotó: Bach Máté

Jakab Péter a Népszavának elismerte, hogy a párt elnöksége Sneider Tamás kezdeményezésére hétfőn, vagyis öt nappal a tisztújítás előtt megváltoztatta a párt választási szabályzatát. Ennek értelmében a hat alelnöki helyre a korábbiaktól eltérően nem nyolc, hanem tizenhat személyt kell minimálisan jelölnie, ami azt jelenti, hogy nem lehet élni a vétó eszközével. Ennek azért van jelentősége, mert – mint az Origo.hu korábban megírta, Bana Tibor azért nem indul újra az alelnöki tisztségért, mert Jakab erre az esetre vétót helyezett kilátásba. A Népszava megpróbálta reagáltatni Banát, aki azonban csak annyit mondott, erről az ügyről nem nyilatkozik.

A lap azt is megtudta, kik indulnak az alelnöki posztért. A Jakab Péter által a hat tisztségre megnevezett nyolc jelölt: Ander Balázs, Balassa Péter, Dudás Róbert, Lukács László, Nunkovics Tibor, Potocskáné Kőrösi Anita, Szilágyi György és Z. Kárpát Dániel. A további nyolc alelnökjelölt közül hét indulóról lehet tudni, ők: Bencsik János, Gyüre Csaba, Fazakas Attila, Pintér Tamás, Stummer János, Varga-Damm Andrea és Weller-Jakus Tamás. Az Alfahír értesülése szerint a hiányzó név Lokody Levente, aki elnökjelöltként is próbálkozik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.