Novák Katalin: A kapcsolati erőszak minden formája elfogadhatatlan

A területet jól ismerő szakemberek javaslatai alapján elkészült egy jogszabálycsomag, amellyel a jövőben hatékonyabbá tudják tenni a kapcsolati erőszakkal szembeni fellépést – mondta hétfőn Novák Katalin államtitkár, aki azt is világossá tette, hogy a kormány nyitott bármely jogszabályi szigorításra. A politikus mindezt annak a kampánynak a támogatójaként mondta el, amely a kapcsolati erőszak bántalmazottai­nak nyújt gyakorlati segítséget.

Magyar Nemzet
2020. 02. 18. 12:26
LEHEL László; NOVÁK Katalin
Az államtitkár a Móricz Zsigmond körtéri interaktív plakát bemutatásánál is ott volt Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országos kampányt indít a kapcsolati erőszak áldozatainak védelmében az Ökumenikus Segélyszervezet. Arra akarják felhívni a figyelmet, hogy van hová fordulniuk a bántalmazottaknak – közölte hétfőn Gáncs Kristóf kommunikációs igazgató budapesti sajtótájékoztatóján. A segélyszervezet kampányát az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) támogatásával indítja, A szeretet nem árt jelmondattal, amivel azt akarják üzenni, hogy semmi nem teszi elfogadhatóvá az erőszakot egy kapcsolatban – mondta.

Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára is azt hangoztatta, hogy a kapcsolati erőszak minden formája elfogadhatatlan, ugyanakkor ha valaki áldozattá vált, annak tudnia kell, van segítség, van hová fordulnia. Az államtitkár szerint a kapcsolati erőszakot nem lehet aktuálpolitikai kérdéssé tenni, továbbá nem elég csak a tragédiákról beszélni, hanem azt is be kell mutatni, hányan dolgoznak az ellátórendszerben, hol kérhető segítség. Mindannyian a jelzőrendszer tagjai vagyunk, mert senki nem nézheti tétlenül, ha kapcsolati bántalmazást lát – tette hozzá. Az országban mindig van egy üres hely, ahol be tudnak fogadni egy krízishelyzetben lévő családot – közölte.

Az államtitkár a Móricz Zsigmond körtéri interaktív plakát bemutatásánál is ott volt
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat ­06-80-205-520-as­ telefonszámán éjjel-nappal kérhető segítség. A szolgálat támogatását négyszeresére, 202,5 millió forintra emelték – tájékoztatott Novák Katalin, aki szerint 2010 és 2019 között jelentősen nőtt azon intézmények száma, amelyek a kapcsolati erőszak áldozataival foglalkoznak. A krízisközpontok száma ez idő alatt 12-ről 20-ra, az úgynevezett félutasházaké négyről 21-re, a titkos menedékházaké egyről nyolcra nőtt. Új ellátási formaként hét kríziskezelő ambulan­ciát is létrehoztak, és több ezer szakembert képeztek – mondta. Közölte: 2010 és 2019 között 11 ezernél több embernek segített a kapcsolati erőszak áldozatainak támogatására specializálódott ellátórendszer. Arra is felhívta a figyelmet, hogy nyitottak bármely jogszabályi szigorításra, ha szükség van rá. A területet jól ismerő szakemberek javaslatai alapján már készítettek egy jogszabálycsomagot, amellyel a jövőben hatékonyabbá tudják tenni a kapcsolati erőszakkal szembeni fellépést – hangsúlyozta végezetül Novák Katalin.

Gáncs Kristóf mindehhez hozzátette: a kampány a szemléletformáláson túl gyakorlati segítséget is nyújt az Aszeretetnemárt.hu oldalon elérhető információkkal és online tanácsadással. Rácsok Balázs, a segélyszervezet szociális igazgatója szerint az elmúlt hónapok tragédiái intő jelek, ezért tovább kell fejleszteni az ellátást, a jogszabályokat szigorítani kell és további képzésekre is szükség van.

Úgy vélte, elérhető, rugalmas szolgáltatások kellenek, és azt is biztosítani kell, hogy a bántalmazott anonimitásban maradhasson, amíg akar, ezért működtetnek online vagy telefonos tanácsadást is.

A sajtótájékoztatón a Móricz Zsigmond körtér villamosmegállójában bemutattak egy interaktív plakátot, amely azzal a kérdéssel igyekszik elgondolkoztatni a járókelőket: „Ha a párod bántana, tudnád, kihez fordulj segítségért?”

Forrás: Facebook

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.