Ilyenkor sem maradnak el a gyermekek oltásai

A koronavírus-járvány miatt a gyermekorvosok is azt kérik a szülőktől, hogy csak telefonon egyeztessenek velük, sok esetben ugyanis az otthoni ellátás is elegendő – hívta fel a figyelmet a Házi Gyermekorvosok Egyesülete.

Szilágyi Anna
2020. 03. 26. 6:44
null
Csak indokolt esetben menjenek a páciensek a rendelőbe! Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szülők partnerek abban, hogy csak akkor hozzák be a gyermeküket az orvosi rendelőbe, ha előtte a telefonos egyeztetésnél ebben állapodtunk meg – mondta el lapunknak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke. A koronavírus-járvány miatt ugyanis az egész alapellátásban azt kérik, hogy csak valóban indokolt esetben menjenek el a páciensek a rendelőbe, ezzel is csökkentve az orvos–beteg találkozások számát. Póta György beszámolt róla, valóban csak néhány beteget látnak el naponta, a szülők megértették, hogy a válsághelyzet előtti gyakorlat, amikor tünettől függetlenül orvoshoz vitték a gyermeküket, most nem működik.

A szakember elmondta: praxisonként megkapták ugyan az ötven darab sebészeti maszkot és a három FFP1-es maszkot, azonban a nagyobb védelmet nyújtó FFP2 vagy FFP3 típusúak még nem érkeztek meg. – Bízunk benne, hogy fogunk ezekből is kapni, de hogy pontosan mikor, arról még nincs információnk – tette hozzá.

Csak indokolt esetben menjenek a páciensek a rendelőbe!
Fotó: Havran Zoltán

Póta György beszámolt arról is: a házi gyermekorvosok létszámhiányát fokozza, hogy a 65 év feletti kollégák most nem találkozhatnak közvetlenül a betegekkel az egészségük védelme érdekében. Így az aktív házi gyermekorvosok 40 százaléka most hiányzik a napi rendelésből, például Budapest minden kerületében csak egy-egy gyermekorvos rendel. Sarkalatos pont most az oltások kérdése – folytatta –, hiszen azok az orvosok, akik fertőző betegekkel kerülhetnek kontaktusba a nap folyamán, nem érintkezhetnek a csecsemőkkel, akiknek a vakcinákat be kellene adni. – Azért, hogy ne maradjanak el a kötelező oltások, összevont oltópontokat alakítanának ki, ahol nagy valószínűséggel éppen azok a 65 év feletti gyermekorvosok tudnák az ellátást biztosítani, akik egyébként egészségesek, nincs krónikus betegségük – számolt be a tervekről az egyesület elnöke.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága több útmutatót is készített a szülőknek, amelyek a honlapjukon elérhetők. Itt arra is felhívják a figyelmet, hogy más országok tapasztalatai azt mutatták: ahol nem vigyáztak a járvány kezdeti szakaszában az egészségügyi dolgozókra, ott később a megbetegedettek 10-20 százaléka közülük került ki, épp ezért is fontos az orvos–beteg találkozók számát a minimálisra csökkenteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.