Egymásnak mond ellent a Főváros és a BKV

Karácsony Gergely főpolgármester továbbra sem tette világossá, hogy milyen eljárást kell követniük a Fővárosi Önkormányzat cégeinek a tulajdonukban álló ingatlanok bérleti díjával kapcsolatban. Több cég tanácstalan, nem érvényesül a főváros központi akarata – ha van olyan. A kerületek gyakorlatával nem is foglalkoznak Karácsonyék, s például a szocialista vezetésű Zugló ki is használja a főpolgármester erélytelenségét, s Horváth Csabáék nem is szándékoznak segíteni a vállalkozókon.

Magyar Nemzet
2020. 04. 21. 20:12
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2020. március 9. Karácsony Gergely fõpolgármester beszél a Fõvárosi Közterület-fenntartó Zártkörûen Mûködõ Nonprofit Részvénytársaság (FKF Nonprofit Zrt.) és a szakszervezet között létrejött 2020. évi bérmegállapodás aláírásán a cég vezérigazgatóságán 2020. március 9-én. A megállapodás szerint a fizikai dolgozók tízszázalékos, a szellemi dolgozók egységesen hétszázalékos béremelést kapnak. MTI/MTI Fotószerkesztõség/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos vállalkozó fordult a BKV-hoz, hogy – Karácsony Gergely főpolgármester rendelkezésének megfelelően – mentességet, vagy legalább haladékot kapjanak a cégtől bérelt üzlethelyiségek bérleti díjának befizetésére – derül ki a közlekedési vállalat lapunknak küldött tájékoztatásából. Közölték: Fővárosi Önkormányzat – tehát a járvány miatti veszélyhelyzetben jelenleg Karácsony egy személyben – illetékes dönteni arról, hogy segít-e a vállalkozóknak. Bár a Főváros a Magyar Nemzet kérdésére azt válaszolta, hogy a főpolgármester felkérte a BKV vezérigazgatóját, hogy ugyanazokat a kedvezményeket biztosítsa az üzlethelyiségek bérlői számára, mint amelyeket a Fővárosi Önkormányzat a saját bérlőinek biztosít, mégsem egyértelmű, hogy ez megtörtént-e. Ugyanis a Karácsony vezette hivatal azt írta, a BKV már az áprilisi bérleti díjakat sem számlázzák ki, illetve nem érvényesítenek hátrányos jogkövetkezményt azokkal szemben sem, akik a márciusi bérleti díjat már nem tudták befizetni, a közlekedési vállalat lapunknak azt válaszolta a múlt héten, hogy csak májustól nem számlázzák ki a díjakat. Mivel a múlt héten adta a BKV ezt a tájékoztatást, nehéz elképzelni, hogy még nem kezdték el beszedni a díjakat a folyó hónap közepén. A Főváros korábban azt jelentette be, hogy azoknak a kis- és középvállalkozásoknak, akik a fővárostól bérelnek üzlethelyiséget, márciustól júniusig nem számláznak ki bérleti díjat.

A Fővároshoz tartozó többi cégről nem adtak tájékoztatást Karácsonyék, s mivel elmulasztottak világos utasítást adni az említett vállalatoknak a bérleti díjak elengedéséről, teljesen rendezetlen helyzet – káosz és tanácstalanság – alakult ki ebben a kérdésben. Értesüléseink szerint a cégek sokszor csak hallomásból értesülnek egymás gyakorlatáról, s nincs egyeztetett elvárás, nem érvényesül központi fővárosi akarat sem.

A Budapesti Városüzemeltetési Holding Zrt.-nek egyébként különös módon nincsenek a tulajdonában üzlethelyiségek, a BKK-tól is azt a választ kaptuk, hogy nem rendelkezik saját tulajdonú ingatlanokkal. Mint írták, az üzemvitelhez szükséges ingatlanokat a Fővárossal, illetve kerületi önkormányzatokkal kötött haszonkölcsön szerződések alapján használják, és nem adhatják albérletbe.

A Fővárosi Önkormányzat korábban azt a tájékoztatást adta a Magyar Nemzetnek, hogy körülbelül 103 bérlőjét érinti a díjfizetés felfüggesztése, és az árbevétel csökkenésétől függő bérleti díj kedvezményt biztosítanak. Bár a válaszukból nem derült ki a cégekre vonatkozó protokoll, az azonban az igen, hogy az egyes kerületek gyakorlatával nem foglalkoznak a témában. Tájékoztatásuk szerint a kerületi önkormányzatok tulajdonában álló és a tőlük bérbe vett helyiségek esetében csak a helyi önkormányzat jogosult döntést hozni a bérleti díjról.

Ennek megfelelően a kerületek meglehetősen sokféle módon járnak el a kérdésben, és hatalmas különbségek vannak abban, hogy a bérlők milyen kedvezményeket kapnak, vagy milyen veszteség éri őket. Zuglóban például semmilyen kedvezményt sem tervez adni a Horváth Csaba (MSZP) vezette önkormányzat az üzlethelyiséget bérlő vállalkozóknak. Bár az önkormányzat hivatalos választ nem adott lapunk megkeresésére, Várnai László, a Civilzugló Egyesület kérdésünkre elmondta: még csak előterjesztés sem született a témában. Leginkább az újpesti vállalkozóknak kellett csalódniuk, hiszen a városrész momentumos polgármestere, Déri Tibor mindössze ötvenmillió forintot különített el a bérlők megsegítésére, s világos kritériumot sem állapítottak meg, egyedileg bírálnak el minden esetet.

A díjfizetés felfüggesztését rendkívül bürokratikus feltételek teljesítéséhez kötik: a bankszámlakivonat, a NAV igazolás, valamint a főkönyvi kivonat mellett arra is választ várnak Dériék, hogy mennyit keresnek a kérelmezővel egy háztartásban élő személyek, sőt, például a házastárs nevén lévő ingatlan és autó értékére is kíváncsiak. A Pikó András vezette Józsefvárosban pedig a rossz adósok számára semmilyen segítségnyújtás nincsen. Bár a Momentumos hátszéllel rendelkező polgármester arról beszélt, három hónapra elhalasztja a civil szervezetek és vállalkozások által bérelt önkormányzati ingatlanok bérletidíj-fizetési kötelezettségét, feltételként azt is megszabta, hogy a kérelmezőnek ne legyen tartozása az önkormányzat felé, ugyanis augusztustól hat hónapon keresztül emelt bérleti díjjal kell számolnia.

Mint korábban beszámoltunk róla: a vállalkozók jelentős kedvezményekre csak az I., a XVI. és a XVII. kerületben számíthatnak, ahol akár az egész bérleti díj felét vagy egészét is elengedik nekik. Más kerületekben – például Terézvárosban és Ferencvárosban – a Karácsony által meghirdetett módon járnak el, és három hónapra felfüggesztik a bérleti díjak beszedését. Újpesten mellett a XV. kerületben is egyéni módon bírálják el az üzlethelyiségeket bérlők kérvényeit, ám az egyedi elbírálással kapcsolatban az is kérdés, hogy ily módon sérül-e az egyenlő elbánás elve.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.