Autós piac fizikai érintkezés nélkül

Átütő sikerrel működik Dunakeszin az autós piac, amely a koronavírus-járvány kitörése óta péntek délután már harmadik alkalommal fogadta a vásárolókat az egyik helyi általános iskola parkolójában. Mindenki úgy jut hozzá a megrendelt áruhoz, hogy a termelővel nem kerül fizikai kapcsolatba.

2020. 04. 13. 6:45
null
Bár a megoldást a kényszer szülte, a termelő és a vásárló is jól jár Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási az érdeklődés a jelenleg a dunakeszi Szent István Általános Iskola parkolójában működő Kispiac termékei iránt, hiszen már szerdán azt lehetett olvasni az internetes oldalukon, hogy a nagy mennyiségű beérkező bevásárlólista miatt további megrendeléseket erre a hétre nem tudnak fogadni. A piac újragondolását a kényszer szülte, hiszen a járvány miatt muszáj volt olyan megoldást találni, amely a minimálisra csökkenti a fizikai kontaktust. Sőt a dunakeszi megoldás lényege, hogy a vásárlók jellemzően nem is találkoznak a termelőkkel.

A szolgáltatás igénybevételéhez regisztrálni kell a piac internetes oldalán, ezután bárki összeállíthatja és a termelőknek beküldheti a virtuális bevásárlólistát. – A Kispiacon a termékeket összekészítve adjuk át, a csomagtartóba pakolunk, a vásárlás ellenértékét pedig egy átlátszó tasakban nyújtják ki vásár­lóink az ablakon. Kértük, hogy kis címletű bankjegyekkel és aprópénzzel készüljenek, amit szinte mindenki megfogadott – emelte ki a fő szervező.

Kovács Zsuzsa elmondta: folyamatosan fejlesztik az informatikai támogatórendszerüket, hogy megfeleljen a megnövekedett és változó igényeknek. A rendszer jelenleg úgy működik, hogy valaki bevásárlólistán megrendeli a terméket, például egy sonkát, akkor megadja, hogy mekkorát szeretne belőle. A termelő megkapja az igényt, kiméri és névre becsomagolja, majd a végleges árát megadja a piac szervezőjének, hogy átvezethesse a vásárlók terméklapján. Minden kimérős áru végleges ára felkerül a terméklapra, így áll össze a fizetendő végösszeg. A rendszer így egy kicsit bonyolult, sok pluszmunkát jelent a termelőknek is, de ezzel együtt örülnek a lehetőségnek, hogy meg tudják tartani vevőik jelentős részét.

Bár a megoldást a kényszer szülte, a termelő és a vásárló is jól jár
Fotó: Havran Zoltán

A nagypénteki időpont ellenére péntek délután rengeteg vásárló érkezett az autós piacra, akiket egy-két perc alatt kiszolgált a féltucatnyi önkéntesből és termelőből álló csapat. A vásárlók nagyon türelmesen álltak sorban – akadt, aki még rajzzal is kedveskedett a piac szervezőinek –; hat órakor még legalább tucatnyi autós várta, hogy megkapja a megrendelt árut a felállított hatalmas sátor alól. Az eladók és a vásárlók többsége maszkot viselt, ezt kifejezetten kérték a szervezők.

Kovács Zsuzsa, akinek több részletben összesen egy perce volt, hogy beszéljen lapunknak, azt még nem tudja megmondani, hogy megmarad-e a drive-in piac, ha vége lesz a járványnak, az idő és az igények majd eldöntik. Valószínűnek tartja azonban, hogy amint lehet, a piac visszatér a megszokott működési rendhez, mert az emberek nemcsak a termékekért járnak a piacra, hanem annak hangulata, a közösségi programok miatt is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.