Százszázalékosra emelkedik a csed

A kormány célja, hogy ne hátrányt, hanem előnyt jelentsen a gyermekvállalás a családok számára.

Csekő Imre
2020. 06. 23. 9:30
null
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százszázalékosra emelik a szülést követő hat hónapig járó csecsemőgondozási díjat (csed) – jelentette be kedd reggeli budapesti sajtótájékoztatóján Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Kiemelte, hogy így a szülést követő fél évben az édesanyák nettó bevétele – mivel csak személyi jövedelemadót kell fizetniük – egy átlagos fizetés esetén 28 százalékkal több lesz, mint a gyermek születése előtt volt.

Az államtitkár kiemelte: a kormány célja, hogy ne hátrányt, hanem előnyt jelentsen a gyermekvállalás a családok számára, és ezt szolgálja a mostani intézkedés is. A csed mértéke 2021. július 1-től emelkedik a korábbi hetven százalékról az édesanya szülést megelőző évben keresett bruttó átlagbérének teljes összegére.

Fotó: Teknős Miklós

Ez egy havi 350 ezer forintos bruttó kereset esetén azt jelenti majd, hogy a mostani nettó 208 250 forintos – 70 százalékos csed – a jövőben 297 500 forint lesz, ami 28 százalékos bevételnövekedést jelent a családnak – ismertette az államtitkár. Novák Katalin megjegyezte azt is, hogy a csed után csak személyi jövedelemadót kell fizetni, nyugdíj- és tb-járulékot nem.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a mostani változtatás, évente 28,5 milliárd forintnyi ráfordítást igényel az állam részéről. A 2021-es költségvetés tervezetében pedig 14,25 milliárd forintot különítettek el az emelésre, amelyet a jövő év második felétől vezetnek be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.