időjárás -2°C Vilma 2023. december 5.
logo

David Pressman megint beleszállt Magyarországba

Közel kétmillió euróból fejlesztik az árvízvédelmi központot

Forrás: MTI
2020.07.01. 06:54

Közel kétmillió euróból fejlesztik a szanazugi árvízvédelmi központot, a projektet magyar–román összefogással valósítják meg ez év végéig – tájékoztatta a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) közleményben az MTI-t.

A társaság ismerteti: a projektre uniós pályázaton nyertek támogatást, a Kövizig 670 ezer, a Nagyváradi Vízügyi Igazgatóság 1,3 millió eurót. A magyar oldali fejlesztéshez önerő is társult hatvanmillió forint értékben.

A beruházás során felújították a Békés megyében, a Fekete- és a Fehér-Körös összefolyásánál található szanazugi árvízvédelmi központot. Emellett rekonstruálják és gépesítik a romániai vízgyűjtőn található Tulcai zsilipet, amelynek nemcsak ár- és belvíz idején jut jelentős szerep, aszályos időszakokban segíti Szalonta és Sarkad térségét, a mezőgazdasági területeket öntözővízzel ellátni.

A beruházás magyar oldalon befejeződött, a romániai területeken a közbeszerzési eljárások nem várt elhúzódása miatt jelenleg a műtárgyak építése zajlik, de az év végéig ott is befejeződnek a munkálatok.

A fejlesztés révén csaknem 147 ezer ember árvízi biztonsága javul – írják a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.