Nem várt nehézségekkel járhat a külföldi nyaralás

A vakációjukat külföldön tervezők a megszokottnál több adminisztrációra és korlátozásra számíthatnak.

2020. 07. 01. 10:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több országban indul be a turizmus a koronavírus-járvány alábbhagyásával. A Magyar Nemzet megkérdezte a népszerű turistacélpontokként ismert államok budapesti nagykövetségeit, s a korábban válaszolók mellett újabb két ország konzulátusáról érkezett tájékoztatás. Görögországban az athéni és a theszaloníki reptereket is megnyitották a nemzetközi járatok előtt. A görög fővárosban a pandémia által sújtott országokból – például a Spanyolországból, Olaszországból és Hollandiából – érkező turisták mindegyikét szűrik a Covid–19-re, ám a többi európai ország látogatóit – köztük a magyarokat – csak szúrópróba-szerűen tesztelik. Theszaloníkiben azonban minden turistától mintát vesznek. Mindkét reptéren a tesztelt utasoknak egy éjszakát kell eltölteniük egy kijelölt hotelban, s a negatív eredményt produkálók folytathatják útjukat, a koronavírussal fertőzötteknek azonban 14 napos karanténba kell vonulniuk. Július elsejétől azonban egy úgynevezett utaslokalizáló nyomtatványt (PLF) kell kitölteniük a Görögországba igyekvő turistáknak. Ezt az országba lépés előtt 48 órával kell megtenni, feltüntetve a kiindulási helyet, a beutazás előtt más országban eltöltött időtartamot és a görögországi szálláshely címét.

További kényelmetlenségeket jelent, ha valaki külföldön fertőződik meg a koronavírussal. Spanyolországban a Covid–19-cel regisztrált turisták esetében az egészségügyi hatóság dönti el, hogy az illető a szálláshelyén maradhat-e karanténban vagy – amennyiben fertőzési kockázatot jelent a környezetében tartózkodók számára – kijelölt hotelben helyezik el. A súlyos tüneteket mutató turistákat kórházba szállítják. Az országa különböző régiós kormányzatai egyénileg szabályozzák, hogy milyen korlátozó intézkedéseket tartanak hatályban, például a társadalmi távolságtartást illetően. A járványügyi helyzet mellett olyan szempontokat vesznek figyelembe, mint a klíma vagy a helyi szokások. Egyes helyeken tilos lehet tavakban és folyókban úszni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.