Látogatási és kijárási tilalom a Pesti úti idősotthonban

Kijárási és látogatási tilalmat rendeltek el a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban.

2020. 08. 18. 14:11
Koronavírus_Idősek_Otthona. 20200409 Budapest Foto Bach Máte Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több hónapnyi csend után ismét hallatott magáról a fővárosi operatív törzs, és kedden bejelentették, hogy augusztus 19-étől látogatási és kijárási tilalmat rendeltek el a fővárosi önkormányzat fenntartásában lévő Pesti Úti Idősek Otthonában. A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint az otthon intézményvezetőjének kezdeményezése alapján született a döntés. Mint írták, a fenntartó folyamatosan ellenőrzi a járványvédelmi protokollok, illetve a főpolgármester kilenc pontból álló fenntartói utasításának betartását. A közlés szerint az intézmény több hétre elegendő védőfelszereléssel és fertőtlenítőszerrel rendelkezik, a lakókat és a dolgozókat pedig rendszeresen szűrik koronavírusra. A hivatal arról tájékoztatott, hogy az intézményben nincs aktív koronavírusos fertőzött, azonban az országszerte emelkedő esetszámok miatt az intézményvezető indokoltnak látja az idős, veszélyeztetett lakók védelmének megerősítését.

A tavasszal tetőző járványban az otthon többtucatnyi idős lakója veszítette az életét.

Az intézményben tavaly novemberben a személycserékkel kezdtek kaotikus állapotok kialakulni, több hozzátartozó beszámolója szerint rendkívüli mértékben elhanyagolták a lakókat, akik sokszor még az evés-iváshoz sem kaptak segítséget. A kormányhivatal vizsgálata szerint jelen pillanatban nem elegendő a megfelelő ellátáshoz szükséges ápolói létszám a létesítményben. Futó Barnabás ügyvéd szerint a belső vizsgálat azt igazolja, hogy a főváros 2019 novemberében felére csökkentette az intézmény dolgozóinak létszámát, ez a döntés pedig nagyban hozzájárult ahhoz, hogy koronavírus-fertőzési gócpont alakulhatott ki a Pesti úton. Ismeretes, az intézmény az ország egyik legnagyobb pandémiás gócpontjává vált, a koronavírus-járványban eddig 55 idős ember hunyt el, 313 gondozott és 26 dolgozó fertőződött meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.