Hiába a csendrendelet, a bulinegyedben nem változott semmi

Már több mint száz vendéglátóhelynek engedélyezték az éjfél utáni nyitvatartást.

2020. 09. 01. 18:50
null
A népszerű szórakozóhelyeken sok esetben trükköznek az italokkal Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány nappal a csendrendelet életbelépése után minden jel arra mutat, hogy Belső-Erzsébetváros lakóinak nyugalma csak ábránd marad. Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere az ATV Start című műsorában közölte, hogy eddig már kétszáz vendéglátóhely kért mentességet az éjféli zárás alól a VII. kerületi önkormányzattól. – 138 esetben már meg is kapták az engedélyt, hiszen azok a helyek, amelyek megfelelnek a kritériumoknak, automatikusan engedélyhez jutnak – tette hozzá Niedermüller. Az önkormányzat honlapján már el is érhető egy lista, amelyen egyelőre 102 vendéglátóhely neve szerepel, akik egészen biztosan nyitva maradhatnak éjfél után is.

Fotó: Kurucz Árpád

A bulinegyedben élők többször is jelezték: belefáradtak a szűnni nem akaró zajongásba, és nem hajlandók együtt élni azzal a szemétmennyiséggel sem, ami jellemzi a környéket. A Magyar Nemzet korábban arról írt, hogy csak a takarítás százmilliós tétel évente Erzsébetvárosban.

A balliberális városvezetés, úgy néz ki, egyik kezével ad, a másikkal pedig elvesz, minden ígéret ellenére sem változott ugyanis semmi a rendelet életbelépése óta Belső-Erzsébetvárosban. Az Élhető Erzsébetváros csoport tagjai, akik – egyebek mellett a bulinegyed létezéséből fakadó problémák orvoslásával foglalkoznak – arról számoltak be, hogy továbbra is zajosak a szórakozóhelyek és kocsmák, a hajnali órákban ordítozóktól zeng a környék, valamint szemétáradat, hajléktalanok és drogosok lepik el az utcákat.

Így kellene működnie a csendrendeletnek

Augusztus 28-tól életbe lépett a csendrendelet az erzsébetvárosi bulinegyedben. Ennek értelmében éjfél után csak a külön engedéllyel rendelkező szórakozóhelyek tarthatnak nyitva a a Király utca–Erzsébet körút–Rákóczi út–Károly körút által határolt részeken. Azoknak a szórakozóhelyeknek, amelyek éjfél és reggel hat között továbbra is szeretnének nyitva tartani, körülbelül 10-12 feltételt kell teljesíteniük, hogy a külön engedélyt megkaphassák az önkormányzattól. Ezek közé tartozik többek között a zaj csökkentése, aminek érdekében limitáló eszközt építenek be a hangrendszerbe, megfelelő forgalomszámlálót kell működtetni a bejáratnál, a mellékhelyiséget nyilvánossá kell tenni, az üzlet előtt található járdaszakaszt naponta legalább egyszer takarítani kell, illetve intézkedési tervet kell készíteni annak meggátolására, hogy a vendégek ne vigyék ki a szeszes italt az utcára.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.